Oglasi

Osmani i Katrougalos: Prespanski sporazum do kraja godine

Očekuje se da se proces u Makedoniji završi do kraja godine, a potom se biti potvrđen u Grčkoj, rekao je potpredsjednik Vlade Makedonije.
Nakon desetogodišnje pauze, Atina i Skoplje obnovili su direktnu avionsku linijuEPA

Potpredsjednik Vlade Makedonije i pomoćnik ministra za evropske poslove Grčke, Bujar Osmani i Georgios Katrougalos, izrazili su uvjerenje da će Prespanski sporazum, koji predviđa preimenovanje imena Makedonije u Republika Severna Makadonija, biti usvojen do kraja godine u parlamentima dvije zemlje.

Oni su to rekli uoči promotivnog leta na realciji Atina - Skoplje, prvom poslije 10 godina.

"Svi očekujemo da se proces [u Makedoniji] završi do kraja godine, a potom će biti potvrđen i u Grčkoj”, rekao je Osmani, prenijeli su makedonski mediji.

Poslije toga, sve će krenuti naprijed, a Makedonija i Grčka će postati strateški partneri, rekao je Osmani.

Nakon desetogodišnje pauze, Atina i Skoplje obnovili su direktnu avionsku liniju.

Skopski aerodrom 'naljutio' Atinu

Direktni letovi između Skoplja i Atine postojali su između 2003. i 2007. godine, ali su obustavljeni kada je prethodna makedonska vlada aerodrom u Skoplju nazvala "Aleksandar Veliki", što je naljutilo Atinu.

U februaru ove godine, u okviru pokušaja rješavanja dugogodišnjeg spora o imenu Makedonije, Vlada premijera Zorana Zaeva obavezala se da preimenuje taj aerodrom u Međunarodni aerodrom Skoplje.

Grčka aviokompanija Aegean Airline od četvrtka će letjeti na relaciji Atina - Skoplje dva puta sedmično.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.