Oslobođeni francuski novinari oteti u Siriji

Reporter Didier Francois i fotograf Edouard Elias (desno) dio su oslobođene grupe (AFP)

“Četiri francuska novinara, koji su skoro godinu dana proveli u zatočeništvu, oslobođeni su u subotu i dobrog su zdravlja“, rekao je predsjednik Francuske Francois Hollande agenciji AFP, dodavši da će za nekoliko sati biti u Francuskoj. 

U izjavi za AFP predsjednik je rekao da je „saznao, uz veliko olakšanje, da su četiri francuska novinara oslobođena“. 

Hollande je rekao da je četvorka, koja je u zatočeništvu u Siriji od 2013, „dobrog zdravlja, uprkos izazovnim uslovima zatočeništva“. 

Uz zahvale „svima koji su doprinijeli uspješnom okončanju“, predsjednik je rekao da će se novinari za nekoliko sati vratiti kući. 

Reporter Europe 1 radija Didier Francois i fotograf Edouard Elias oteti su sjeverno od Halepa 6. juna.

Posvećenost slobodi

Nicolas Henin, reporter Point magazina, te slobodni fotograf Pierre Torres oteti su dvije sedmice kasnije u Raqqi, na sjeveru zemlje. 

Ostalo je nejasno da li su pušteni ili su pobjegli.

Hollande je rekao da je četvorka, koja je u zatočeništvu u Siriji od 2013, „dobrog zdravlja, uprkos izazovnim uslovima zatočeništva“.

„Dijelim radost porodica i sunarodnjaka koji su izdržali (…) ova strašna vremena“, rekao je Hollande.

Potvrdio je „najdublju posvećenost slobodi medija, koja zahtjeva poštivanje sigurnosti i integritet novinara u svojoj ulozi informatora“.  

Hollande je rekao da je njegova pažnja sada usmjerena ka dvoje francuskih građana, koji su još u zatočeništvu u regiji Sahel u Africi.

Izvor: Agencije