Oslobođena naučnica: Imam samo poštovanje prema velikoj državi Iran

Gilbert, predavač na katedri za bliskoistočne studije Univerziteta u Melburnu, uhapšena je u Iranu 2018. godine (AP)

Kylie-Moore Gilbert, britansko-australijska naučnica koja je provela u iranskom zatvoru više od dvije godine zbog optužbi za špijunažu, oslobođena je u okviru razmjene zatvorenika za trojicu Iranaca.

Gilbert (33), predavač na katedri za bliskoistočne studije Univerziteta u Melburnu, uhapšena je u Iranu 2018. godine, a prošle godine je proglašena krivom i osuđena na deset godina zatvora.

Ona se u izjavi zahvalila australijskoj vladi i drugima koji su se borili za njenu slobodu, a prethodne dvije godine opisala je kao “dugo i traumatično iskušenje”.

Rekla je da je njen odlazak iz Irana bio “gorko-sladak”, uprkos nepravdi kojoj je bila izložena. Dodala je da je u Iran došla kao prijatelj i da iz te zemlje odlazi sa istim takvih osjećanjima, navodi Tanjug pozivajući se na CNN.

“Imam samo poštovanje, ljubav i divljenje prema velikoj državi Iran i njegovom srdačnom i hrabrom narodu”, navela je Gilbert u saopštenju koje je objavila australijska vlada.

Iranska agencija YJC javila je da je njeno oslobađanje dio dogovora o razmjeni zatvorenika za trojicu iranskih biznismena koji su uhapšeni u inostranstvu zbog kršenja američkih sankcija Iranu.

Premijer Morrison – oslobađanje predstavlja čudo

Australijski premijer Scott Morrison rekao je da oslobađanje naučnice predstavlja “čudo”.

“Uvijek sam vjerovao u čuda i zahvalan sam za ovo. Da vidimo kako Kylie stiže kući. Ona je izuzetno inteligentna, jaka i hrabra žena, Australijanka koja je prošla kroz iskušenje koje možemo samo da zamislimo”, rekao je Morrison.

Izvor: Agencije