OSCE: Svaka peta žena u Crnoj Gori bila žrtva fizičkog ili sekusalnog nasilja

Nasilje, Žena
Nasilje pogađa žene svih uzrasta, iz svake grupe prihoda i iz svake oblasti u zemlji, kaže se u studiji (Al Jazeera)

Većina žena u Crnoj Gori zabrinuta je po pitanju nasilja, jer je svaka peta iskusila fizičko ili seksualno nasilje nakon svoje 15. godine, pokazuje najnovije istraživanje koje je Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) zajedno sa partnerima provela u Crnoj Gori. 

U Skupštini Crne Gore danas je predstavljena Studija o nasilju nad ženama, koja pokazuje da nasilje nad ženama pogađa žene svih uzrasta, iz svake grupe prihoda i iz svake oblasti u zemlji, javlja Anadolija.

Istraživanje je još pokazalo da su sramota, strah od osvete od strane počinioca i nepovjerenje u službe, glavne prepreke za prijavljivanje. 

„Više od šest od deset ispitanica smatra da je nasilje nad ženama često. Oko 26 odsto njih lično poznaje nekoga u svojoj porodici, među prijateljima i susjedstvu, ko je izložen nasilju. Gotovo jedna od pet žena kaže da je iskusila fizičko ili seksualno nasilje nakon svoje 15. godine“, neki su od nalaza iz Studije, predstavljene danas na sjednici Odbora za ravnopravnost. 

Poziv na nultu toleranciju

Jedna trećina ispitanica smatra da je Crna Gora društvo u kojem se prioritet daje dječacima i muškarcima, i u kući i na poslu, dodajući da su još uvijek prisutni stavovi gdje se krivi žrtva. 

Šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav kazao je da EU poziva na nultu toleranciju kada je u pitanju nasilje. 

„Svjesni smo da su dobri zakoni važni kada je u pitanju zaustavljanje nasilja. Naučili smo da je Crna Gora patrijarhalno društvo. Ovo istraživanje je pokazalo da je jedna od pet žena koja je imala partnera iskusila nasilje. Mi u EU smo odlučni da stanemo na kraj kulturi patnje i možemo da spriječimo nasilje u budućnosti“, rekao je Orav. 

Istraživanje o nasilju nad ženama sprovedeno je tokom proljeća i ljeta 2018. godine, na uzorku od 1.227 žena starosne dobi od 18 do 74 godine.

Istraživanje je obuhvatilo i intervjue sa 15 ključnih eksperata.

Takođe, istraživanje je uključilo i osam fokusnih grupa sa ženama različitog demografskog porijekla u vezi sa stavovima po pitanju ove teme, kao i četiri dubinska intervjua sa ženama koje su preživjele nasilje. 

Izvor: Agencije