Oglasi

OSCE očekuje pritiske na makedonskom referendumu

OSCE je primijetio da sporazum s Grčkom ostaje predmet mnogih diskusija i brojnih kontroverzi između političkih stranaka.
Prema dogovoru Skoplja i Atine, nekadašnja najjužnija jugoslovenska republika ubuduće će se zvati Republika Sjeverna MakedonijaEPA

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju je objavila svoj prvi izvještaj o referendumu u Makedoniji, koji će biti održan 30. rujna i na kojem će se građani izjasniti o sporazumu s Grčkom o novom imenu te bivše jugoslavenske republike.

U izvještaju se navodi da je pitanje pravilno formulirano, ali postoji zabrinutost zbog mogućih pritisaka na dan izjašnjavanja.

"Pasivna registracija birača je prilika da se izvrši pritisak i zastrašivanje birača, a mogućnost uključivanja stranih aktera mogla bi ugroziti referendumski proces", piše OSCE u izvještaju.

Navodi se da su vlasti pokrenule sveobuhvatnu reformu izbornog procesa, koja je predvidjela mnoge promjene, ali je "posao ostao nedovršen", pa većina preporuka OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava - ODIHR neće biti uključene u referendumski proces.

Skromna kampanja zbog sredstava

Što se tiče političke klime, OSCE je primijetio da sporazum s Grčkom ostaje predmet mnogih diskusija i brojnih kontroverzi između političkih stranaka s čijim su čelnicima razgovarali predstavnici Misije.

Navodi se i kako je predviđena "skromna kampanja", s obzirom na to da su sredstva ograničena.

U izvještaju piše da su "neki od ispitanika izrazili strah od mogućeg miješanja lobista sa strane i zastrašivanja glasača".

"Nekoliko zainteresiranih strana je primijetilo nedostatak eksplicitnih odredbi kojima se regulira sudjelovanje stranih aktera u kampanji i primjećuje da bi njihovo eventualno miješanje moglo ugroziti referendumski proces", dodaje se u izvještaju.

Očekuju pritisak na Albance

Navodi se da su svi sugovornici primijetili kako se očekuje da će kampanja biti vođena odvojeno u etničkim zajednicama.

"Neki od sugovornika naveli su da bi to također moglo uključiti zastrašivanje i pritisak na birače Albanaca, koji će, kako se očekuje, činiti značajan dio birača", navodi OSCE.

Izveštaj OSCE/ODIHR-a napravljen je na osnovu razgovora predstavnika Misije s predstavnicima institucija, stranaka, medija, civilnog društva i međunarodne zajednice.

Referendum će, kako se navodi, nadgledati najmanje 270 promatrača.

Skoplje i Atena dogovorili su prije nekoliko mjeseci da se Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija ubuduće zove Republika Sjeverna Makedonija, no takav dogovor mora dobiti i podršku makedonskih građana.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.