Oružane snage BiH nabavljaju američke helikoptere Bell

Od 2017. do 2027. predviđena je nabavka osam srednjih i transportnih te 15 lakih višenamjenskih helikoptera (EPA)

Oružane snage Bosne i Hercegovine nabavit će nove američke višenamjenske helikoptere, čime planiraju modernizirati svoju zastarjelu flotu, zasnovanu uglavnom na ruskim letjelicama. Ugovor o tome u Sarajevu su potpisali ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš i ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Eric Nelson.

Ugovorom je definirana nabavka četiri helikoptera tipa Huey II američkog proizvođača Bell, koji mogu prevesti do 13 osoba ili više od dvije tone tereta.

Ugovor je vrijedan 38,5 miliona dolara, a Bosna i Hercegovina platit će samo 4,36 miliona od tog iznosa, dok je ostatak osigurala vlada SAD-a kroz sredstva iz programa Foreign Military Sales i Foreign Military Funds, namijenjenih prijateljskim državama.

Uz nabavku četiri helikoptera, finansijski paket osigurava i obuku pilota i tehničara, isporuku rezervnih dijelova i potrošnog materijala za dvogodišnji period te dostavu zemaljske opreme i tehničke dokumentacije.  

‘SAD ključni i konkretni partner BiH’

Nove letjelice trebale bi osigurati Oružanim snagama Bosne i Hercegovine nove kapacitete u zračnom prijevozu vojnika i materijala, medicinske evakuacije, gašenja požara te traganja i spašavanja.

Ministrica Pendeš rekla je da je SAD ključni i konkretni partner Bosne i Hercegovine i Oružanim snagama na euroatlantskom putu i podsjetila da je nabavka novih helikoptera najveći investicijski projekt oružanih snaga te zemlje od njihovog osnivanja i da će bitno utjecati na operativne sposobnosti vojske.

“Ovo će nam dati još više mogućnosti da budemo čvrst oslonac svim stanovnicima naše države, da damo svoj doprinos u projektima regionalne suradnje te, u konačnici, da učvrstimo našu poziciju pouzdanoga partnera u međunarodnim odnosima”, rekla je Pendeš.

Kupovina helikoptera

Ambasador Nelson poručio je da su Oružane snage Bosne i Hercegovine pozitivni element u toj zemlji, u koji treba ulagati, te je pozvao vlasti Bosne i Hercegovine da izdvoje dodatna finansijska sredstva za ovaj, ali i druge slične projekte.

“Ovo je zajednički projekt vlada Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država. Oružane snage Bosne i Hercegovine primjer su šta narodi u Bosni i Hercegovini mogu postići kada se zajednički usmjere ka budućnosti”, kazao je Nelson.

Planom razvoja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za razdoblje 2017–2027. predviđena je nabavka osam srednjih i transportnih te 15 lakih višenamjenskih helikoptera, ali realizacija tog plana kasni zbog nedostatka novca.

Ta nabavka trebala bi Bosnu i Hercegovinu koštati gotovo 170 miliona dolara.

Izvor: Agencije