Organizatori protesta traže od Vučića plan za Kosovo

Beograd, Protesti
Prvo okupljanje građana organizirano je 8. decembra pod nazivom 'Stop krvavim košuljama' (Tanjug)

Organizatori protesta “Jedan od pet miliona” zatražili su od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da građanima predstavi plan za Kosovo, navodeći da su oni adresa kojoj treba da se obrati, a ne “Brisel, Washington, Moskva ili Priština”.

Oni su u saopštenju optužili Vučića da je politikom koju vodi “država Srbija povučena sa Kosova”.

“Osam godina je prošlo otkako si obećao da ćeš, kad dođeš na vlast, poništiti sve što je bilo ko u vezi sa Kosovom dogovarao. Sedam godina je prošlo otkako si došao na vlast, a šest otkako si sam dogovorio i nametnuo Briselski sporazum. Dok slaviš pobede od pet nula, tvoje fabrike laži pokušavaju da nas ubede da je slika pobednika lik srpskog sudije koji se zaklinje na Ustavu države Kosovo. I carinika u kosovskoj uniformi”, piše u saopštenju objavljenom na Facebook stranici organizatora protesta.

Organizatori protesta su optužili predsednika Srbije da je “instalirao svoje kriminalce da gospodare ničijom teritorijom”, nakon što je, kako se navodi, “povukao srpske institucije sa severa Kosova”.

‘Kosovo nije tvoje, Vučiću’

“Aleksandre Vučiću, od tvojih epskih podviga i pobeda, od tvojih predstava da ne spavaš i ne jedeš, došli smo do toga da nam kažeš da nemamo ni metar srpske zemlje na Kosovu. Da nam kažeš da nema Srba na Kosovu. Zašto lažeš, Aleksandre Vučiću? Ima Srba na Kosovu, a ima i srpske zemlje. Zašto nam carine od sto posto uvodi Vlada u kojoj sede tri tvoja ministra ? Zašto su oni i dalje ministri?”, upitali su organizatori protesta.

Oni su upitali Vučića “zašto se stavovi naše zemlje zauzimaju na privatnim ručkovima sa Hashimom Thacijem u New Yorku, a ne u Skupštini Srbije?”

“Kosovo nije tvoje, Aleksandre Vučiću, nije nepokretnost u tvom ličnom vlasništvu. Ono je naše. Stvar je svih nas. Kako je moguće da nas vređaš i kažeš nam da nismo spremni da čujemo plan o onome što je naše? Pre pet godina si rekao da imaš plan. Gde je plan, Aleksandre Vučiću? Sa kim pregovaraš? Kako to da Hashim Thaci u Skupštini Kosova debatuje o pregovorima i planovima, a ti bežiš od razgovora sa svojim narodom?”, upitali su organizatori protesta “Jedan od pet miliona”.

Oni su podsetili da je predsednik Srbije dao zakletvu nad Miroslavljevim jevanđeljem u Skupštini Srbije da će štititi Ustav i Kosovo kao deo Srbije, a da danas, kako su naveli, “priča o razgraničenju”.

“Da li svaka tvoja zakletva ima težinu one date Vojislavu Šešelju i Srpskoj radikalnoj stranci u Crkvi Svetog Marka? Zahtevamo da prestaneš da se ponašaš kao vlasnik ove zemlje i da građanima Srbije predstaviš plan za Kosovo. Mi smo adresa. Ne Brisel. Ne Wahington. Ne Moskva. Ne Priština. Sa nama pričaš o tome. Ako plan nemaš, izađi pred javnost i to saopšti”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Agencije