Organizacija ETA najavila definitivno raspuštanje

ETA se nalazi na spisku terorističkih grupa u Evropskoj uniji (AP)

Baskijska separatistička organizacija ETA, koja je oružanim putem htjela stvoriti državu Baskiju, najavila je definitivno raspuštanje u pismu koje je objavilo više medija.

“ETA je odlučila završiti svoj historijski ciklus te prekinuti svoju funkciju. Slijedom toga, ETA je potpuno raspustila sve svoje strukture”, navedeno je u pismu označenim datumom 16. april.

Pismo je bilo upućeno raznim baskijskim organizacijama, nakon čega su ga objavili mediji. Prije dvije sedmice baskijska javna televizija ETB najavila je konačno raspuštanje ETA-e, koje bi moglo biti formalizovano iduće subote, 5. maja.

ETA, na baskijskom jeziku “Baskija i sloboda”, od 1959. nastojala je uspostaviti državu na sjeveru Španije i jugozapadu Francuske. Većinu svojih bombaških napada usmjeravala je protiv Španije, a posljednjih godina više njenih članova uhapšeno je u Francuskoj u zajedničkim operacijama policija dvije države.

Predaja oružja

ETA se nalazi na spisku terorističkih grupa u Evropskoj uniji. Oružanu borbu prekinula je 2011, a oružje predala u aprilu 2017, ali nije se raspustila. Grupa je ranije saopćila da će se njeni članovi priključiti političkim nastojanjima za stjecanje nezavisnosti pokrajine s otprilike 2,2 miliona stanovnika.

“Inicijativa novog političkog ciklusa počela je 2010. godine. Ovo je nova prilika za konačni prekid konflikta i izgradnju budućnosti u kojoj će svi učestvovati. Godine sukoba ostavile su duboke rane te je potrebno pronaći odgovarajući lijek”, stoji u pismu.

Idućeg vikenda u francuskom dijelu Baskije trebao bi biti organizoban program kojim bi formalno trebala prestati postojati ETA. U aprilu prošle godine ondje je bilo organizovano okupljanje više hiljada ljudi nakon što je grupa preko posrednika otkrila francuskoj policiji skriveno oružje.

Izvor: Agencije