Orban: Novo doba kuca na vrata Evrope

Orban: 'Evropa je pokazivala samopouzdanje kad je imala višestruke centre moći' (Reuters)

Evropska unija ide u pogrešnom smjeru, ali postoji prilika da se taj blok reformira i da “Evropa ponovo bude velika”, rekao je premijer Mađarske Viktor Orban.

On je dodao da je glavno pitanje do koje je mjere Evropa spremna prilagoditi se novom dobu.

Umjesto otvorenih društava ljudi žele demokratska društva u novom dobu “koje kuca na vrata Evrope”.

“Stvari ne samo da idu loše u Briselu već idu u pogrešnom smjeru”, rekao je.

‘Trumpova historijska izjava’

“Prije 20 godina Evropa je imala jako ambiciozne ciljeve, međutim, nijedan od njih nije ispunjen”, rekao je mađarski premijer, spominjući Evroazijski trgovinski dogovor i nezavisnu sigurnosnu politiku Evrope.

“Umjesto da uči iz ekonomskih uspjeha Kine i drugih azijskih država Evropa pokušava uvjeriti sebe da je ono što tamo postoji samo privremeno ili nema utemeljenje”, rekao je Orban.

“Predsjednik SAD-a Donald Trump dao je historijsku izjavu rekavši da je pravo svake zemlje staviti sebe na prvo mjesto”, kazao je Orban, dodajući da će uskoro biti promjena i da je doba multilateralizma pri kraju.

Nakon ekonomske krize 2008. godine došlo je do nezapamćene smjene u svjetskoj politici i ne postoji konsenzus o tome kako će izgledati nova politička struktura svijeta, naveo je.

“Evropa je jedva spremna da se nosi s problemima u regiji i utječe na njih, a kamoli s ratovima u Siriji i Ukrajni.”

Dodao je da ekonomski rast u Evropi neće preći jedan do dva posto u narednih nekoliko godina, osvrćući se na to da je Evropa nekad bila relevantna globalno prije nego što je postala regionalna sila.

“Evropa će izgubiti status globalnog igrača i preći na regiju, gdje će imati problema zadržati utjecaj na duže vrijeme.” 

‘Višestruki centri moći’

Mađarski premijer rekao je da je Evropa fokusirala svoje snage na pogrešne ciljeve, postajući rob utopijskim idejama supranacionalne Evrope.

Ne postoji jedan evropski narod, već narodi, a Evropa je pokazivala samopouzdanje kad je imala višestruke centre moći kako bi pokazala da je spremna štititi sebe bez vanjske pomoći, što bi joj dalo mogućnosti da pregovara kao jednak partner sa svima, uključujući Rusiju.

“Mora se postići novi dogovor sa SAD-om, kao i prilike da se otvore pregovori s Kinom, a problem Rusije treba staviti na agendu”, zaključio je Orban.

Izvor: Agencije