Optužnica protiv Netanyahua: Pet pitanja koja sve objašnjavaju

Benjamin Netanyahu bi mogao sklopiti nagodbu, umjesto da se pojavi na sudu (Reuters)

Izraelski državni tužitelj formalno je u četvrtak podigao optužnicu protiv premijera Benjamina Netanyahua zbog korupcije. To je jedan od najozbiljnijih izazova za čovjeka koji je najduže na funkciji premijera Izraela, čime se ova zemlja dublje gura u političku krizu.

Optužnice se odnose na primanje mita, prevaru i zloupotrebu povjerenja.

Ovo je prvi put da je predsjednik izraelske vlade optužen u vrijeme obavljanja dužnosti, a odluka bi mogla okončati Netanyahuovu karijeru najdugovječnijeg premijera u izraelskoj povijesti.  

U nastavku slijede pitanja koja pojašnjavaju sve što se tiče ovog slučaja: 

Za šta se Netanyahu tereti?

Izraelski državni tužitelj Avichai Mandelblit objavio je da je podnio krivičnu prijavu protiv Netanyahua u istragama navedenim kao „Slučajevi 1000, 2000 i 4000“.

Cigarete i šampanjac: Prvi od njih, takozvani „Slučaj 1000“, tiče se primanja različitih skupocjenih poklona, među kojima su cigarete, šampanjac i nakit. Istražitelji žele znati jesu li Netanyahu i članovi njegove porodice primili poklone čija vrijednost iznosi više od 700 hiljada šekela (240 hiljada dolara) od bogatih ljudi, među kojima su ugledni holivudski producent i izraelski državljanin Arnon Milchan, te australski biznismen i milijarder James Packer, u zamjenu za lične finansijske usluge.

U ovom slučaju, Netanyahu se tereti za prevaru i zloupotrebu povjerenja.

Mediagate: U „slučaju 2000“, istražitelji terete Netanyahua da je pokušao postići dogovor s Arnonom Mosesom, vlasnikom lista Yediot Aharonot, radi pozitivnog izvještavanja. Zauzvrat je ponudio da se usvoji zakon koji bi ograničio distribuciju Israel Hayoma, besplatnog lista i glavne konkurencije Yediota Aharonota. Također, uvela bi se zabrana i na izdavanje njegovog nedjeljnog dodatka.

Dogovor nije postignut, ali na osnovu ovih činjenica Netanyahu je optužen za prevaru i zloupotrebu povjerenja.

Ari Harow, bivši šef Netanyahuovog ureda, pristao je svjedočiti u zamjenu za pomilovanje ako bude procesuiran.

Slučaj Bezeq: Istražitelji optužuju Netanyahua u takozvanom „slučaju 4000“, koji se smatra i najozbiljnijim, da je pokušao osigurati pozitivne tekstove i priloge na web portalu Walla. Zauzvrat bi odobrio milione dolara u korist Shaula Elovitcha, tadašnjeg šefa telekomunikacijskog giganta Bezeqa i portala Walla.  

U središtu istrage je spajanje kompanije Bezeq iz 2015. godine sa satelitskom televizijom Yes. Za taj je proces bilo je potrebno odobrenje regulatornih tijela, a Netanyahu je tada bio ministar komunikacija.

Dana 2. decembra 2018. godine, policija je preporučila da Netanyahu bude formalno optužen za korupciju, prevaru i zloupotrebu povjerenja u tom slučaju. Istraga je usmjerena i na Elovitcha, njegovu suprugu i Stellu Handler, koja je tada bila izvršna direktorica ove telekomunikacijske grupe.

Državni tužitelj je oslobodio optužbi Saru Netanyahu, suprugu izraelskog premijera, kao i njegovog sina Yaira.

Šta kaže Netanyahu?

Netanyahu negira sve optužbe i kaže da je žrtva politički orkestriranog „lova na vještice“ koji provode mediji i ljevica kako bi ga skinuli s vlasti.

Netanyahu je u četvrtak, nakon odluke državnog tužitelja da podigne optužnicu protiv njega zbog korupcije, izjavio da to predstavlja „državni udar“, te da istražitelji ne traže istinu, već ga progone, tvrdeći kako je istraga protiv njega pristrasna.

Pristalice desničarske partije Likud, koju predvodi Netanyahu, optužile su izraelski pravosudni sistem za pristrasnost. Stali su u odbranu premijera tvrdeći da primanje poklona od prijatelja nije protivno zakonu.

Hoće li uskoro početi suđenje?

Mala je vjerovatnoća, jer može proći nekoliko mjeseci prije nego što neki od tih slučajeva dođu do suda. Netanyahu bi, također, mogao sklopiti nagodbu, umjesto da se pojavi na sudu.

Saveznici Netanyahua u Knessetu takođe su rekli kako će tražiti da mu se dodijeli poslanički imunitet od krivičnog gonjenja. Međutim, zbog neviđenih previranja na izraelskoj političkoj sceni, nije jasno je li takav potez uopće moguć.

Postoji li mogućnost zatvorske kazne ako bude osuđen?

U optužbama za uzimanje mita izriče se kazna do 10 godina zatvora i/ili novčana kazna. Za krivično djelo prevare i zloupotrebe povjerenja može se izreći zatvorska kazna do tri godine.

Hoće li biti političkih posljedica?

Netanyahu je dominirao u izraelskoj politici više od decenije. Međutim, on i njegov glavni rival, Benny Gantz, nisu uspjeli formirati vladu nakon dvije runde izbora ove godine, u aprilu i septembru, koji nisu doveli do odlučujućeg rezultata, što je ostavilo zemlju u političkom i ekonomskom zastoju.

Ako u naredne tri sedmice ne dođe do političkog proboja, Izrael će se suočiti sa trećim izborima.

Ako Netanyahu i nakon toga ostane premijer, neće biti zakonski obavezan podnijeti ostavku. Prema izraelskom zakonu, premijer mora odstupiti s funkcije ako bude pravosnažno osuđen, ali može ostati na vlasti tokom pravnog postupka, uključujući i žalbeni.

Izvor: Agencije