Optužnica protiv 15 osoba za napad na Srbe kod Knina

Maskirani napadači upali su u lokal, uz psovke razbijali inventar i nasrnuli na goste (Al Jazeera)

Podignuta je optužnica protiv 15 napadača koji su 21. augusta maskirani upali u kafić u Uzdolju kod Knina, gdje su štapovima i mačetom nasrnuli na osoblje i goste srpske nacionalnosti koji su gledali nogometnu utakmicu Crvene zvezde i pritom petoricu povrijedili, uključujući jedno dijete.

Šibensko Općinsko državno odvjetništvo tereti okrivljenike za nasilničko ponašanje i oštećenje tuđe stvari, povezano sa zločinom iz mržnje te povrede njihovih žrtava, također iz mržnje, zbog čega im, prema zakonu, ako ta nedjela budu dokazana, prijete strožije kazne, prenijela je Hina.

Tužilaštvo sumnjiči okrivljene da su te večeri oko 22:15 s više automobila došli do ugostiteljskog objekta kako bi se obračunali s navijačima Crvene zvezde, koji su pratili utakmicu između tog beogradskog kluba i švicarskog Young Boysa.

Potom su, maskirani fantomkama, majicama i maramama te naoružani drvenim i metalnim predmetima, štapovima i mačetom, upali u lokal, u kojem su bili vlasnica i 18 gostiju, uključujući djecu, gdje su, uz psovke, razbijali inventar i zatim nasrnuli na goste.

Povrijedili petero gostiju i pobjegli

Prije nego što su pobjegli, povrijedili su petero gostiju, među njima i dijete, kojima su nanijeli razderotine, ogrebotine, oguljotine i krvne podljeve na glavi, leđima, nogama i rukama.

Šibenska policija zbog tog napada krajem augusta je privela četiri osobe, kojima je nakon ispitivanja određen jednomjesečni istražni zatvor.

Početkom septembra privedeno je još deset osoba, dok se posljednji osumnjičenik predao 12. septembra.

Istražni zatvor bio je određen sedmorici osumnjičenika, koje je sud krajem oktobra pustio da se, uz mjere opreza, brane sa slobode, ali su preinačenom odlukom vraćeni u zatvor.

Tužilaštvo sada predlože da desetorici bude produžen istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja nedjela.

Izvor: Agencije