Opozicija u Srbiji se neće ujedinjavati

Opozicija u Srbiji se neće ujedinjavati, jer je Liberalno-demokratska partija odustala od pregovora sa Demokratskom strankom. Predstavnici dvije stranke sastali su se u srijedu kako bi se ponudila alternativa vlasti.

Dok u LDP-u tvrde da odnosi dvije partije nisu zamrznuti, analitičari ocjenjuju kako su Liberali bili neiskreni prema Demokratama.

Razgovaralo se uz osmjehe o formiranju jedinstvene opozicione organizacije. Međutim, sada je izvjesno kako od toga neće biti ništa. U LDP-u Čedomira Jovanovića za krah pregovora krive Demokrate, jer kako kažu, nisu željeli da se razgovori završe ozbiljnim i konkretnim promjenama u političkom životu države.

„Mi smo ih preživeli, godinu dana čekali, da bi nam uzvratili spletkama za koje su jedino uvek bili sposobni kad se analiziraju naši međusobni odnosi. Na to stavljamo tačku, jer niko od nas nema vremena za nešto tako“, kaže Jovanović.

Nagla promjena kursa

U DS-u Dragana Đilasa u srijedu nisu željeli komentirati prekid pregovora sa LDP-om. Kratko su poručili da su u razgovorima bili iskreni.

Lider LDP-a, u vrijeme pregovora sa Demokratama, sastao se sa liderom Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem. Profesor političkih nauka Slaviša Orlović kaže da se od tada kurs LDP-a naglo mijenja. On smatra da neformalna ponuda da LDP uđe u strukture gradskih vlasti, znači viziranje karte za buduću saradnju te stranke i Naprednjaka.

„Vlast jednostavno ima strategiju da okreće jedne protiv drugih da smanji mogućnost jedinstvenog opozocionog delovanja i da u toj, uslovno rečeno, paroli zavladaj pa vladaj da održi visok rejting. Mislim da je odgovornost na opoziconim strankama koje prihvataju takvu igru“, navodi Orlović.

Sociolog i bivši član LDP-a Vesna Pešić kaže da se u Srbiji male stranke snalaze na sve načine, a neke se kroz paravan pravljenja opozicionog bloka ustvari indirektno priključuju vlasti.

„Te stranke su mrtve. Tu ima jedan šef stranke koji gleda svoja posla i jednu malu grupu oko sebe. To vam je isto i Čedomir Jovanović, zato vam kažem nije on nikakav specifičan slučaj budući da on voli da izigrava nekog takvog, a vodi brigu samo o sebi i svojim poslovima. To je ono što on radi“, kategorična je Pešić.

Privremene vlasti

Novinar Al Jazeere Đorđe Kostić, koji se javio iz Beograda, javlja kako se LDP ponudio da njegovi funkcioneri budu dio privremenih vlasti u glavnom gradu Srbije koje bi trebali formiraju Naprednjaci i Socijalisti.

Vlast u Beogradu činila je DS koja je imala najviše glasova Beograđana na posljednjim izborima, dok LDP nije prešao cenzus.

Izvor: Al Jazeera