Opozicija u Srbiji : Pobjednici su kupovali glasove

Nekoliko izbornih lista koje su na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Srbiji doživjele poraz – koalicija oko Demokratske stranke, pokret “Dosta je bilo”, liste Dveri – Demokratska stranka Srbije te Socijaldemokratska stranka – Liberalno demokratska partija i Liga socijaldemokrata Vojvodine najavile su formiranje zajedničkog pravnog tima koji će analizirati cjelokupan birački materijal.

Predstavnici tih lista sastali su se nakon izbora, izražavajući sumnju u izborni proces i aktivnosti Republičke izborne komisije (RIK).

“Demokratskoj stranci niko nije osporavao cenzus i rezultat, ali ako se bilo kome osporava jedan jedini glas, a očigledno je da se nekoliko lista nalazi u opoziciji, Demokratska stranka će apsolutno biti solidarna i podržati svakoga ko se bori za svoj glas jer je to nešto najsvetije u svakoj demokratskoj zemlji”, poručio je Bojan Pajtić, predsjednik Demokratske stranke.

Nakon što im je u Republičkoj izbornoj komisiji potvrđeno da će dobiti uvid u podatke, opozicija je formirala zajednički pravni tim koji će analizirati birački materijal.

Sumnjaju na brojne neregularnosti

“Ono što je najbitnije i mi to ovde posebno ističemo, jeste da je RIK u toku noći i jutros praktično potvrdio sve naše tvrdnje iz izborne noći i sada se izborni proces vraća u normalu. Sve ove teme će biti predmet istraživanja našeg zajedničkog tima”, najavio je Boško Obradović iz pokreta Dveri.

Obradović ne zna koliko je neregularnosti, ali je uočeno nekoliko slučajeva kupovine glasova i fotografiranja izbornih listića.

“Izborni proces obilovao je brojnim neregularnostima koje su uticale na slobodno opredeljivanje građana. Građani su prijavljivali fantomske birače, na glasanje su pozivani umrli… Na više mesta otkrivena je direktna kupovina glasova i kružni listići”, rekla je Sanda Rašković Ivić, predsjednica Demokratske stranke Srbije.

Na sastanku su, osim Pajtića, Obradovića i Rašković Ivić, bili i drugi čelnici opozicije – Boris Tadić, Čedomir Jovanović i Saša Radulović.

Izvor: Al Jazeera i agencije