Opozicija traži smjenu Vlade Federacije BiH

Grupa zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH predala je prijedlog za izglasavanje nepovjerenja vladi premijera Fadila Novalića nakon što je u javnost izbila afera s kontroverznom nabavkom medicinskih respiratora tokom pandemije korona virusa, javila je Al Jazeerina reporterka Nadina Maličbegović.

Prijedlog za smjenu Vlade potpisali su opozicijski zastupnici Naše stranke, Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH), Naroda i pravde, Pokreta demokratske akcije (PDA), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) i Nezavisnog bloka.

Da bi bio usvojen, prijedlog mora dobiti podršku najmanje 50 zastupnika u Parlamentu, što će za opoziciju biti vrlo teško osigurati.

Zahtjev za smjenu vlade zastupnici pravdaju “neizbježnom odgovornošću u svim aferama koje potresaju javnost u proteklom periodu, naročito onima koje se vežu za nabavku medicinske opreme preko Federalne uprave Civilne zaštite”.

Hapšenje premijera  

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uhapsilo je, a Sud Bosne i Hercegovine zatim pustio da se brane sa slobode federalnog premijera Novalića, direktora Federalne uprave Civilne zašite Fahrudina Solaka te vlasnika firme “Srebrena malina” Fikreta Hodžića jer je FUCZ posao nabavke respiratora vrijedan 10,5 miliona konvertibilnih maraka (5,3 miliona eura) dodijelio firmi za proizvodnju i preradu voća.

“Mi predstavnici građana ovim putem tražimo pokretanje procesa smjene Vlade Federacije BiH čim prije. S obzirom na to da je moralna i društvena odgovornost izostala te da odgovorni nisu ponudili svoje ostavke, naša obaveza je da pokrenemo ovaj proces. Jasno, moramo dati do znanja da se kriminal i korupcija u javnim institucijama ni u kojem slučaju ne smiju tolerisati”, navodi se u zahtjevu opozicijskih zastupnika.

Prijedlog se pred Zastupničkim domom Parlamenta Federacije BiH treba naći u sljedećih 30 dana.

Izvor: Al Jazeera i agencije