Opozicija traži sastanak s Gruevskim

Lokalni izbori u Makedoniji trebaju se sprovesti krajem marta. Opozicija traži da se suštinske preporuke OSCE-a sa zadnjih izbora primijene u Izborni zakon.

Nevladine organizacije koje se bave izborima traže da vlasti ne vrše pritisak na administraciju i medije.

“Državna izborna komisija priprema logistiku za lokalne izbore zakazane za kraj marta. Opozicija nastavlja proteste i preti da će, ako se premijer Gruevski ne sastane sa liderima opozicije i ne prihvati njihove zahteve, bojkotovati izbore”, izvještava Milka Smilevska.

Ivanov optimist

Gruevski je izjavio da ne zatvara mogućnost za susret sa opozicijom,  a presjednik države Đorđe Ivanov, očekuje da niko neće biti bojkotovati izbore.

“Do marta ima vremena, moguće je da dođe do nekog dogovora. Ja sam optimist i vjerujem da su rješenja moguća, ako se razgovara… ako postoji dijalog i komunikacija”, kazao je Ivanov.

Opozicija traži istovremeno održavanje lokalnih i vanrednih parlamentarnih izbora. Vladajuća partija VMRO DPMNE je ovaj zahtjev odbacila.

Opozicija traži i da vlast u Izborni zakon ugradi sve što je poslije izbora 2011. preporučila ODIHR.

Strani posmatrači ocijenili su kao problematično istovremeno korištenje partijskih i državnih funkcija tokom kampanje.

“Trideset dana prije izbora, ne možete trošiti budžetski novac, zato što to je mito. Kad ministar za rad dijeli socijalnu pomoć za vrijeme kampanje, to je podmićivanje građana, zato što njegov protivnik iz opozicije nema  tu mogućnost”, smatra Ana Pavlovska – Daneva iz SDSM-a. 

Građanska asocijacija Most, koja je do sada pratila sprovođenje izbora u zemlji, kaže da vlast do sada nije prihvatila preporuke stranih posmatrača.

Sporne donacije

“OSCE i ODIHR, na zadnjim izborima, konstatirali su pritiske na javnu i državnu administraciju.

Građanska asocijacija Most je istakla dva važna momenta – pravo zaštite građana od bilo kakvih pritiska povezanih sa izborima  i  postojanje kazne za to”, objašnjava Darko Aleksov iz Građanske asocijacije Most.

Za međunarodne posmatrače je sporno i to da jedna kompanija može donirati tokom izborne kampanje, pet procenata svog godišnjeg obrta.

Oni traže da se odredi fiksni iznos koji politička partija može dobiti od neke kompanije.

OSCE traži da mediji ne budu u mogućnosti da doniraju političke partije, već da učesnici u izborima medijima plaćaju za sve usluge. Opozicija smatra da vlast ucjenjuje medije kako bi im ustupili medijski prostor.

Izvor: Al Jazeera