Opozicija na protestima u Skoplju

Makedonski opozicionari okupljeni u Savezu za budućnost, predvođeni Socijaldemokratima, održavaju protestni skup u centru Skoplja.

Predsjednik socijaldemokrata Branko Crvenkovski rekao je da protest organiziraju zbog loše politike aktualne vlasti predvođene konzervativnom strankom VMRO-DPMNE.

Kako kaže naša novinarka Milka Smilevska koja izvještava sa protesta u Skoplju, nekoliko desetina hiljada ljudi iz svih dijelova Makedonije okupilo se na protestima kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog načina na koji vlada koalicija makedonske VMRO-DPMNE i albanske DUI.

Pet opozicionih stranaka, predvođene Socijaldemokratskim savezom Makedonije (SDSM), formirale su prošle sedmice Opozicioni front za nastup na lokalnim izborima sljedeće godine.

U Opozicionom frontu su, pored SDSM-a, još Liberalna stranka, VMRO-Narodna stranka, Ujedinjeni za Makedoniju i Dostojanstvo, čiji su predstavnici potpisali dogovor o saradnji.

Lokalni izbori

„U ovom momentu teško je prognozirati kakav će biti ishod izbora na proljeće, ali ovaj Opozicioni front najvjerovatnije očekuje bolji rezultat nego 2009. godine, na zadnjim lokalnim izborima, gdje VMRO osvojio dvije trećine načelničkih mjesta u Makedoniji“, rekla je naša novinarka.

„Analitičari kažu da ako Opozicioni front pobijedi na lokalnim izborim, onda im se otvara put da zatraže prijevremene parlamentarne izbore“, dodala je.  

Kako kaže Smilevska, vladajuća koalicija VMRO-DUI više od šest godina je na vlasti, a iz njihovih redova je i predsjednik države.

Izvor: Al Jazeera