OPEC smanjio proizvodnju nafte

O detaljima dogovora će se raspravljati na samitu OPEC-a u Beču 30. novembra (EPA)

Zemlje OPEC-a dogovorile su se u srijedu navečer o smanjenju proizvodnje nafte kako bi poduprle cijene trajno niske zbog prevelike ponude, a riječ je o prvom takvom sporazumu od 2008. godine, prenose agencije.

Kako javlja agencija Bloomberg News, prenoseći izjavu člana izaslanstva, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) pristala je smanjiti proizvodnju sirove nafte za 750.00 barela na dan, što znači da će proizvoditi 32,5 miliona barela na dan.

To je otprilike količina koju je naftni kartel crpio u martu (32,47 miliona barela na dan), pokazuju podaci Međunarodne agencije za energetiku.

Dnevnik Wall Street Journal piše pak da je postignut načelan dogovor o zamrzavanju proizvodnje, a o detaljima će se raspravljati na samitu OPEC-a u Beču 30. novembra.

Odložena odluka Rusije

Dogovor koji je postigao OPEC plod je teških pregovora kako bi se premostila neslaganja među članicama koje su nešto prije 21 sat po srednjoevropskom vremenu, gotovo pet sati nakon početka, još učestvovale na tom neslužbenom susretu.

Vijest je odmah podstakla rast cijena sirove nafte na njujorškoj berzi, premda su tržišta očekivala da će se neslužbeni susret u Alžiru završiti bez dogovora.

Ovo će značiti promjenu smjera za Saudijsku Arabiju koja dosad nije htjela razmišljati o smanjenju proizvodnje ako to ne učine i druge zemlje.

Rusija, drugi po veličini proizvođač sirove nafte u svijetu, rekla je da će odluku donijeti nakon sastanka OPEC-a čiji nije član.

Izvor: Agencije