OPEC neće smanjiti proizvodnju nafte

Članice Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u Beču su odlučile da neće biti smanjenja proizvodnje nafte, uprkos zasićenju na svjetskom tržištu. 

Sastanak je održan u sjeni sve jačih pritisaka za smanjenje dnevne kvote proizvodnje sirove nafte, kako bi se time spriječilo dalje padanje cijena.
 
Od juna su u prosjeku pale za 30 posto, sa 110 na manje od 80 dolara po barelu.  

Čini se da je došao kraj trogodišnoj stabilnosti ovog tržišta, a za Rusiju je ovo veliki izazov.

Igor Dekanić o odluci OPEC-a za proizvodnju nafte

Gubitak za Rusiju.

“Smanjenje cijena nafte znači da ruski budžet bilježi gubitak 20-40 milijardi dolara”, kazao je analitičar Lav Snikov

Rusija nije članica OPEC-a, ali je drugi najveći proizvođač nafte na svijetu, a prošle godine, prodaja energenata činila je čak 68 posto prihoda od izvoza.

Rusija svoj budžet od 2015. do 2017. godine  zasniva na cijeni nafte od najmanje 100 dolara po barelu.

S trenutnim cijenama nafte, Moskva se suočava s teškim izborom: rezati budžet, praviti deficit ili vući novac iz saveznih rezervi.

Ruska ovisnost o nafti

Ono što sebi Rusija ne može priuštiti, to je da smanji proizvodnju.

Ako bi proizvodnja stala, mnoge bušotine smrzle bi se usljed sibirskih temperatura, a osim toga, Rusija nema dovoljno kapaciteta za skladištenje značajnih količina nafte.

Vladimir Putin nedavno je natuknuo da SAD i Saudijska Arabija namjerno smanjuju cijene nafte kako bi naštetile ruskoj ekonomiji.

To sam pitanje postavio ruskom ministru energetike.

Na pitanje da li je 80 dolara po barelu rezultat samo tržišnih odnosa ili je možda riječ i o političkim igrama, ruski ministar energetike Aleksandar Novak je rekao: “Naftna industrija razvija se ciklično. Usljed prekomjerne proizvodnje, danas vladaju niže cijene. No, niže cijene usporavaju proizvodnju. Neefikasni projekti neće opstati, čime će se vratiti stabilnost na tržište, a cijene nafte će opet biti razumne”.

Alternativni budžet

Ležeran odgovor, ali ministar finansija Anton Siluanov dovoljno je zabrinut da je počeo praviti alternativni budžet za period 2015-2017. koji uključuje mjere štednje.

Predvidio je prestanak rasta i pad prihoda nafte.

“Pogledajmo, ipak, malo širu sliku. Cijene nafte od 100 dolara po barelu i više, praksa su u posljednje tri godine. Cijene su se do posljednjih 20 godina uglavnom kretale između 20 i 30 dolara po barelu. Rusija je naučila na više cijene nafte i planira budžet u skladu s tim. Ipak, pad cijena u kombinaciji s sankcijama Zapada, primorat će Rusiju da brzo mijenja svoje planove”, javio je iz Moskve reporter Al Jazeere Rory Challands.

Izvor: Al Jazeera