OPCW provjerava navode o upotrebi hemijskog oružja u Siriji

Kurdske vlasti optužile su Tursku da koristi nekonvencionalno oružje u ofanzivi na sjeveroistoku Sirije (EPA)

Stručnjaci Organizacije za zabranu upotrebe hemijskog oružja (OPCW) saopćili su u utorak da provjeravaju navode kurdskih snaga da je Turska koristila nekonvencionalno oružje u ofanzivi na sjeveru Sirije.

“Stručnjaci OPCW-a rade na procjeni vjerodostojnosti navoda o situaciji na sjeveru Sirije”, navodi se u saopćenju, u kojem se ne navodi da li je otvorena istraga, već da se nadgleda situacija, prenosi Beta.

Kurdske vlasti u Siriji optužile su 17. oktobra Tursku da koristi nekonvencionalno oružje, kao što su bijeli fosfor i napalm, u ofanzivi na sjeveroistoku Sirije.

France Presse je tada prenio da optužbe na račun turskih i proturskih snaga nisu provjerene iz nezavisnih izvora.

Napalm se koristi za zapaljive bombe

Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR), sa sjedištem u Londonu, koja ima široku mrežu izvora na terenu, nije potvrdila upotrebu takve vrste oružja.

Međutim, Opservatorija je navela da su mnogi povrijeđeni koji su zadobili opekotine prebačeni u bolnicu u Tal Tamru.

Tokom rata u Siriji, započetog 2011. godine, termin napalm se koristi za zapaljive bombe napravljene od supstance slične napalmu.

Bijeli fosfor može se koristiti za stvaranje dimne zavjese, ali može služiti i za proizvodnju zapaljivog oružja i zbog toga je njegova upotreba zabranjena međunarodnim pravom.

Izvor: Agencije