Općine i gradovi RS-a dužni 166 miliona eura

Ukupan dug općina i gradova u bh. entitetu Republika Srpska premašio je 166 miliona eura. Od toga, samo dug najvećeg grada Banje Luke iznosi više od 100 miliona.

Grad Banja Luka u velikim je dugovima, a kako ne bi „odzvonilo“, općinske vlasti pripremaju drugi rebalans budžeta ove godine.

Kao razlog za deficit i kreditna zaduženja navode pad prihoda, te pojašnjavaju da je slaba naplata poreza na nepokretnost i poreza na dodanu vrijednost (PDV). Kažu i da građani ne plaćaju komunalne takse.

Banjalučanin Mile Arambašić prima 80 eura penzije mjesečno, što je ujedno i najniža penzija u RS-u. Ipak, i uz štednju struje i telefona, on mjesečno do 35 eura daje za račune i druge obaveze.

„Nemam odakle dati. Ove, Boga mi, koji imaju, treba pritisnuti ko ne plaća. To ti je obaveza, dužan si to plaćati. Ali, ako nemaš, Bože moj, ja ne znam kako da se plati“, kaže Arambašić.

‘Stezanje kaiša’

Iz Kabineta gradonačelnika nisu imali vremena za izjave, ali su najavili tzv. „stezanje kaiša“.

„Korisnicima budžeta Grada naloženo je da izvrše definisanje najviših prioriteta u potrošnji do kraja 2013. godine, izbjegavajući stvaranje izdataka koji nisu najviši prioritet u potrošnji i mogu se odložiti, a sve imajući u vidu potrebu za racionalnim trošenjem budžetskih sredstava, kao i pad prihoda do kraja godine“, navodi se u saopćenju.

Opozicija u Banjaluci smatra da je za štednju kasno. Upozoravali su vlasti od 2008. na opasnost od prezaduženosti i kažu da je Banjaluka najviše kredita uzela za gradsku toplanu koja je i dalje u dugovima i gubicima.

Kreditima su izgrađena i dva bazena.

„Kad pogledate sve te kredite, mi u Banjaluci nismo stvorili nikakav privredni ambijent ili nešto što bi dovelo da se svi ti krediti, koji su uloženi, vrate kroz zapošljavanje, privredu ili neke druge stvari“, ističe Zoran Talić, odbornik Partije Demokratskog Progresa (PDP) u gradskoj Skupštini.

Ukupan dug 63 opštine i grada u RS-u iznosi preko 166 miliona eura. Najzaduženiji grad je Banjaluka, gdje i pored kredita, i dalje ima naselja bez asfaltiranog puta i vodovoda.

Dug razlog svađa

Upravo u jednom od njih živi i Arambašić, koji kaže da je sa komšijama često dolazio u Gradsku upravu zbog tog problema, ali je uvijek dobijao isti odgovor.

„Nikada ništa. Nema para, samo nema para i nema para.“

Reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić javlja kako je u gradskoj Skupštini „dug Banjaluke već duže vrijeme razlog svađa vlasti i opozicije“.

„Vlast poručuje da će budžet biti stabilan zahvaljujući rebalansu i mjerama štednje. S druge strane, opozicija upozorava da je situacija alarmantna. Novi rebalans budžeta trebalo bi da bude usvojen u narednih mjesec dana“, dodaje.

Izvor: Al Jazeera