Opasni povratak izbjeglica u Afganistan

Već 30 godina, Afganistanci su izbjeglice u Pakistanu gdje ih živi 1,6 miliona, što ih čini jednom od najvećih izbjegličkih grupa u svijetu.

U posljednje vrijeme, sve više njih se vraća u domovinu, a novinar Al Jazeere Imtiaz Tyab upoznao je jednu porodicu koja se odlučila krenuti na opasno putovanje kroz plemenska područja između dvije države.

Za Ghafoora Khana, dolazak u centar za povratak koji vodi UN jedna je od najtežih odluka koje je ikada odnio.

Iz Afganistana je pobjegao zbog sovjetske invazije i skoro 30 godina godina živi u Pakistanu.

Za samo nekoliko sati, on i njegova 11-člana porodica odreći će se izbjegličkog statusa i krenuti prema Afganistanu kako bi započeli novi život u nestabilnoj državi koju nijedno od Khanove djece nikada nije vidjelo.

„Volimo Pakistan, ali život je postao neizvjestan za Afganistance. Vlada nas u svakom trenutku može protjerati. Rođaci mi kažu da je ekonomska situacija u Afganistanu i dalje loša, ali želim svojoj domovini pružiti šansu i izgraditi dom za svoju djecu“, kaže on.

Dug proces

Povratak je dobrovoljan, no proces dugo traje. Povratnici moraju ispuniti stranice i stranice dokumenata, a zatim im se uzimaju otisci prstiju i skeniraju mrežnice kako bi vlasti tačno znale koliko Afganistanaca napušta Pakistan.

Bashir Ahmid radi u Agenciji UN-a za izbjeglice (UNHCR) i govori o razlozima zbog kojih se Afganistanci odlučuju na povratak.

„Sigurnosna situacija u Pakistanu, visoka inflacija u posljednjih pet godina, mali broj radnih mjesta, nadmetanje za posao, dok se, pored svega toga, situacija u određenim dijelovima Afganistana popravlja. Povratak u domovinu trebali bi posmatrati iz tog ugla“, izjavio je Ahmid.

Nakon ispunjavanja formalnosti, Khan i njegova porodica, zajedno sa svim što su mogli ponijeti, kreću prema Afganistanu.

Putuju kroz prolaz Khyber, koji se nalazi u pakistanskim plemenskim područjima u kojima vlada bezakonje.

Put je opasan, naoružane grupe, uključujući talibane, kontroliraju obližnje regije i često napadaju kamione za koje vjeruju da prevoze robu za snage SAD-a i NATO-a u Afganistanu.

Velika neizvjesnost

Na pitanje: „Šta se nadate da ćete postići u Afganistanu, time što ćete preseliti porodicu i početi novi život tamo?“, Khan kaže:

„Smatram da će moja djeca imati bolju mogućnost za školovanje i zaposlenje. Čini mi se i da Vlada u Kabulu brine o ljudima. Znam da je opasno, svugdje ima opasnosti, ali situacija se, hvala Bogu, popravila. Uz Božju pomoć, tako će i ostati.“

Nakon nekoliko sati, Khan i njegova porodica dolaze do graničnog prijelaza Torkam gdje njihov novi život u Afganistanu zvanično počinje,.

„Nakon prelaska granice, afganistanske izbjeglice poput Khana i njegove porodice ne mogu se vratiti, a ono što ih čeka, neizvjesnije je od onoga što su ostavili iza sebe“, navodi novinar Al Jazeere Tyab.

Izvor: Al Jazeera