Ombudsman: Vučić raspiruje mržnju

'Ocjene premijera Aleksandra Vučića su besmislene', navodi u otvorenom pismu Saša Janković (Al Jazeera)

Zaštitnik građana i povjerenik za informacije od javnog značaja u Srbiji Saša Janković kritizirao je u srijedu premijera Srbije Aleksandra Vučića zbog izjave u javnom obraćanju, u kojoj je, kaže ombudsman, za njega i druge osobe rekao da su “apriori protiv države i svog naroda” te ocijenio da to predstavlja znak totalitarnosti i raspirivanja mržnje.

Janković u otvorenom pismu Vučiću navodi da to nije prvi put da predsjednik Vlade iznosi neistine u vezi s njegovim radom i da to nije problem samo za njega i osobe koje je premijer spomenuo već “po demokratiju u Srbiji”.

“Ocjene premijera su besmislene”, navodi Janković u saopćenju i dodaje da niko nema pravo kazati takvo nešto, a da je premijer posljednji koji ima to pravo.

Nismo protivnici države i zakona

“Sve i da sam, ili neko drugi od navedenih, u prošlosti menjao svoje stavove za 180 stepeni, prebrojavao građane po etničkoj osnovi u srazmeri jedan prema 100, dobijao stan od države dok je bombardovana, bio ministar informisanja dok su vlasnici novina ubijani ili da danas gazim i preuzimam nadležnosti svih državnih organa i institucija, kao što je to slučaj sa Vama, ne biste smeli da nam kažete da smo protivnici države i naroda”, naveo je Janković.

Napominje i da se premijeru obraća otvorenim pismom zato što on njegove službene dopise ne čita i na njih ne odgovara niti se ima vremena sastati s njim.

“Srbija zaslužuje više i bolje od ovakvog načina vršenja vlasti, Srbija zaslužuje dostojanstvo i čestitost. Poslušajte me, makar mi i ne verovali”, naveo je Janković u otvorenom pismu Vučiću.

Izvor: Agencije