Omar: Kako sam lažirao činjenice za Assada

Turska je postala novi dom više od 100.000 sirijskih civila, ali i nekolicine bivših visokorangiranih oficira i zaposlenika u Vladi Bashara al-Assada.

Jedan od njih je Abdullah al-Omar, nekadašnji član osoblja Assadovog ureda za medije. S njim je razgovarala  dopisnica Al Jazeere Anita McNaught.

Abdullah al-Omar nije vojni dezerter. Radio je u Uredu za medije predsjednika Assada do septembra, kada je prebjegao u Tursku.

Bio je zadužen za propagandni rat, vođen iz ureda u predsjedničkoj palati.

Stvarali pozitivni imidž

“Moj tim je lažirao činjenice i stvarao blistavi, pozitivni imidž Assada, drugačiji od stvarnosti. Režim obmanjuje narod, kako bi ga kontrolirao, zato su mu potrebni materijal i ljudi koji su dobri u iskrivljivanju činjenica, obmanjivanju i manipulaciji”, kaže Abdullah al-Omar.

Jedan od primjera koje navodi jesu mnogi bombaški napadi u Damasku, za koje sirijski režim krivi tzv. terorističke grupe.

Abdullah al-Omar tvrdi da su ti napadi, zapravo, djelo režima.

“Počinile su ih obavještajne agencije u saradnji s predsjednikovim uredom. Za svaku eksploziju bismo znali nekoliko sati prije nego što bi se desila. Postavili bismo kamere na lokaciju eksplozije, a zatim slali snimke provladinim kanalima”, govori al-Omar. 

Prema njegovim riječima, obavještajne službe su imale najviše posla kad su posmatrači Arapske lige (AL) dolazili u Siriju.

“Režim bi počeo planirati bombaške napade, a zatim ih snimati kako bi okrivio teroriste. Na mjesta eksplozije postavljali bi tijela ubijenih zatvorenika, kako bi ubijedili međunarodnu zajednicu i posmatrače AL-a u svoje tvrdnje”, otkriva bivši Assadov pomoćnik.

Ali, jedan napad koji, kako tvrdi naš sagovornik, sirijski režim nije mogao lažirati desio se 18. jula. Tada su ubijena četverica najviših sigurnosnih zvaničnika.

Al-Omar tvrdi da su napad izvršila dvojica insajdera u Uredu za nacionalnu sigurnost, u saradnji s opozicionim borcima… dok su predsjednikov brat Maher al-Asad, ministar unutrašnjih poslova al-Shaar i sam predsjednik bili na putu prema mjestu eksplozije. Ali, bomba je eksplodirala prerano.

“Eksplozija se desila osam ili deset minuta prije nego što je trebalo. Da je eksplodirala u pravom trenutku, svi bi izginuli”, tvrdi naš sagovornik.

Plan bijega u Rusiju

Abdullah al-Omar tvrdi da Asadov režim zna da se ne može održati na vlasti i da već planira bijeg u Rusiju.

“Poznajem pratioce Assada. Znao bih sjesti i razgovarati s njima, s ljudima poput pukovnika Nafe Hatona. On mi je rekao da Rusija priprema više od 300 stanova za pripadnike šire porodice Assad. Znam da će za oko 60 dana porodice postepeno početi bježati. Posljednja će otići predsjednikova, nakon što dobiju međunarodne garancije da neće biti sudski gonjeni i da će biti sigurni u Rusiji.”

Abdullah kaže da je nekada volio sirijski režim i uživao u radu s visokim zvaničnicima. Ali, na kraju, ovaj profesionalni agitator je shvatio da previše zna i da mora otići.

“Dugo sam gledao šta režim radi, kako ubija ljude koji su učestvovali u snimanju propagandnih filmova. Pazili smo da ne pokažemo koliko smo uznemireni kako nas ne bi ubili, jer Assad ubija čak i one koji su mu bliski. Počeli smo ga mrziti i smatrati zločincem.”

Sirijski režim se polako ruši, a predsjednika napuštaju čak i najbliži saradnici.

Izvor: Al Jazeera