Oluja kobna za hiljadu ovaca kod Glamoča

Snježno nevrijeme prouzrokovalo je veliku štetu na farmi ovaca nedaleko od Glamoča, na jugozapadu Bosne i Hercegovine. Stado od 1.300 ovaca nestalo je u oluji, a potraga je trajala danima.

Do farme u selu Pribelja, 20 kilometara od Glamoča, ide se terenskim vozilom s ekipom šumskog gazdinstva. Putevi još nisu sasvim očišćeni. Samo dio koji koriste Oružane snage Bosne i Hercegovine, jer se nedaleko od farme uništavaju minsko-eksplozivna sredstva.

Na ovom području su Milan Subašić i njegov brat Dragan danima tražili stado. Od 1.300 ovaca, koliko su imali, 1.100 je nestalo u snježnoj mećavi.

“Odmah smo krenuli za njima. Ovuda smo ih tražili, ali ih nismo mogli naći. Bila je oluja. Ništa se živo nije vidjelo”, govori Milan Subašić.

Upitno preživljavanje

Pomagali su im i pripadnici Civilne zaštite i Gorske službe spašavanja. Nadali su se da su ostale ovce možda došle do šume, gdje bi imale zaklon i hranu. Najteže im je, kaže Milan, što se većina trebala ojanjiti ovih dana.

“Došao sam ujutro oko 7:00 sati u taj dio. Bilo je oko 290 preživjelo, ovo ostalo sve… Bilo je i ovdje nešto živih. Njih smo cijeli dan i cijelu noć evakuisali i transportovali do štale.”

Veterinar je stigao čim je put probijen. Ovce su utoplili, nahranili… Neke su se i ojanjile, ali je upitno da li će mladunčad preživjeti, javlja novinarka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić, koja je posjetila ovo bh. selo.

“Ove ovce spašene su iz oluje. Međutim, i veterinari su pregledom ustanovili da za većinu njih, najvjerovatnije, neće biti spasa”, dodaje.

Obišla ih je i inspekcija. Pokušat će što prije ukloniti uginule ovce iz štale.

Odšteta od osiguranja

“Utvrdiće se tačna lokacija za iskopavanje jame, u koju će se, neškodljivo, ubacivati ovce posipanjem kreča. Za sada, ono što nam je pristupačno. Dio leševa ovaca koji nisu pristupačni moraćemo sačekati da vrijeme učini svoje, da se omogući pristup”, kazala je Draga Garić iz Uprave za inspekcijske poslove Livanjskog kantona.

Milan kaže da je većina ovaca još zatrpana pod snijegom. Još ne zna da li će dobiti bilo kakvu odštetu, iako su ovce osigurane. Nada se da hoće, jer je u Glamoču proglašeno stanje elementarne nepogode.

“Sve smo to sami podigli. Sad, ako ne bude neke odštete, nećemo se više baviti time.”

Slijedi inspekcijsko uklanjanje leševa i zapisnik, na osnovu čega se može tražiti odšteta. Subašići se nadaju da će to biti uskoro, jer su, kažu, u blizini već primijećeni vukovi. Do tada pas, čuvar stada, i dalje budno motri na preostale ovce.

Izvor: Al Jazeera