Oglasi

Olimpijske igre u Tokiju odgođene za 2021.

Japanski premijer Shinzo Abe i predsjednik MOK-a Thomas Bach postigli su dogovor u telefonskom razgovoru.
Igre su, prema ranijem planu, trebale biti održane od 24. jula do 9. augustaReuters

Olimpijske igre 2020. u Tokiju odgođene su, objavio je na Twitteru ured japanskog premijera Shinza Abea, a odluka se odnosi i na Paraolimpijske igre.

U telefonskom razgovoru s predsjednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomasom Bachom Abe je predložio da Igre ne budu otkazane nego odgođene za ljeto sljedeće godine, što je prvi čovjek MOK-a prihvatio.

Iako Japanci već sedmicama ističu da pripreme za Igre teku prema planu i da nema razloga za njihovo odgađanje, međunarodna javnost vršila je pritisak da one budu odgođene zbog opasnosti od širenja korona virusa.

Ostaje ime 'Tokio 2020.'

Tako su Kanađani saopćili da neće učestvovati na Igrama, dok je nekoliko utjecajnih olimpijskih komiteta tražilo od MOK-a da odgodi manifestaciju.

Igre su, prema ranijem planu, trebale biti održane od 24. jula do 9. augusta.

Japan je u organizaciju Olimpijskih igara uložio više od 12 milijardi dolara.

Bit će to prvi put u historiji da se Ljetne olimpijske igre odgađaju.

Čelnici Japana i MOK-a dogovorili su se da će Igre zadržati ime "Tokio 2020".

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.