Okupljanja i avioni u čast Huga Chaveza

Vojni avioni u petak su nadlijetali Caracas, glavni grad Venecuele, u čast predsjednika Huga Chaveza, koji je dan ranije trebao položiti zakletvu i zvanično početi četvrti mandat na čelu države.

On se i dalje oporavlja od operacije i infekcije pluća na Kubi, ali to nije spriječilo hiljade njegovih pristalica, kao i regionalne lidere, da se okupe u Caracasu na simboličnoj inauguraciji.

Skupu je prisustvovala i dopisnica Al Jazeere Teresa Bo.

„Ja sam Chavez“ – poruka je koja se čula na ulicama Caracasa. Hiljade osoba okupilo se ispred Predsjedničke palate da bi iskazali podršku, kako ga nazivaju, svom komandantu.

„Volimo Chaveza. Znamo da je on naš vođa, da je svu svoju ljubav dao Venecueli i izgradio samopoštovanje države koja ga je bila izgubila“, kazala je Josefina Ali, pristalica lidera ove južnoameričke države.

‘Beskrajna ljubav’

Chavez je u četvrtak trebao biti inauguriran, ali se dan pretvorio u masovnu demonstraciju podrške vladajućoj Socijalističkoj partiji.

„Došli smo da branimo Ustav koji je narod napisao, kao i Član 231, prema kojem Chavez može položiti zakletvu kad se oporavi. On je jedini predsjednik kojeg priznajemo“, izjavio je gradonačelnik Sucrea Alfredo Mendoza.

Chavez je i dalje na Kubi, gdje je operiran četvrti put. Međutim, predsjednici tri latinoameričke države i drugi regionalni predstavnici došli su u Caracas kako bi stali uz potpredsjednika Nicolasa Madura, koji je izjavio da će se Chavezova socijalistička revolucija nastaviti.

„Uvijek, bez obzira na prepreke, istrajat ćemo, pod njegovom komandom i s beskrajnom ljubavlju prema njemu i našoj naciji. Nećemo iznevjeriti svog oslobodioca“, istakao je Maduro.

Državna skupština prethodno je odobrila da predsjednik ostane u Havani koliko bude potrebno, dok je Vrhovni sud pristao na naknadno polaganje zakletve.

„Iako građani mjesec dana nisu čuli ni vidjeli Chaveza, predsjednikovo prisustvo može se osjetiti u strasti njegovih pristalica. Ali, mnoga pitanja ostaju neodgovorena, posebno insistiranje opozicije o tome koliko je njegovo stanje ozbiljno i kad će se vratiti“, navodi Bo.

Istina o zdravstvenom stanju

Leopoldo Lopez, jedan od ključnih lidera opozicije, izjavio je da Chavezovo odsustvo predstavlja kršenje Ustava i da možda nije sposoban za obavljanje funkcije.

„Prihvatamo Chaveza kao predsjednika Republike i kao pobjednika na oktobarskim izborima. Zbog toga insistiramo da trebamo znati istinu o njegovom zdravstvenom stanju i koliko je sposoban da obavlja svoje dužnosti“, rekao je.

No, ulice Caracasa pokazale su da je većina uz Chaveza i da će mu, uprkos odsustvu, narod ostati lojalan sve dok se ne vrati kući.

Izvor: Al Jazeera