Oksfordska vakcina: Kako su je napravili tako brzo…

Vakcina vuče iz lekcija naučenih za vrijeme smrtonosne epidemije ebole i 'šmrcavog' nosa čimpanze (EPA)

Desetogodišnji rad na izradi vakcine skraćen je na desetak mjeseci i pritom nije bilo prečica u njegovom stvaranju, testiranju i proizvodnji.

To zvuči kontradiktorno i navodi mnoge da se zapitaju kako možemo biti sigurni da je oksfordska vakcina protiv korona virusa sigurno s obzirom na to da je stvoreno tako brzo.

Dijelom je rezultat sretnih okolnosti, ali i briljantnog uma naučnika, a porijeklo istovremeno vuče iz lekcija naučenih za vrijeme smrtonosne epidemije ebole i “šmrcavog” nosa čimpanze.

BBC podsjeća da je najveća epidemija ebole u svijetu, koja je trajala od 2014. do 2016. godine, bila prava katastrofa.

Reakcija je bila prespora, zbog čega je od njenih posljedica umrlo oko 11.000 ljudi.

Wuhan i ‘virusna upala pluća’

Nakon što su iz Wuhana počeli dolaziti zabrinjavajući izvještaji o “virusnoj upali pluća”, naučnici su za dvije sedmice identificirali virus odgovoran za nju, sumnjajući da se može vrlo brzo proširiti po svijetu.

Zvuči neobično kad se izgovori, ali čista je sreća što je pandemiju izazvao upravo korona virus.

Ova je vrsta virusa već pokušala preći sa životinja na ljude dva puta u zadnjih 20 godina, a to je značilo da naučnici poznaju biologiju virusa, da im je poznato kako se on ponaša.

Oksfordski tim nije morao krenuti od nule.

Oksfordski tim je imao sve potrebno za stvaranje vakcine protiv COVID-19, trebali su “samo” ubaciti uputstva za šiljasti protein u ranije stvorenu vakcinu ChAdOx1, stvorenu nakon epidemije ebole, upravo zbog prijetnje nove infekcije koja će zateći svijet nespremnim, i bili su spremni za daljnji rad.

Istraživači su 23. aprila mogli početi ispitivanje vakcine na ljudima.

Od tada je oksfordska vakcina prošla kroz sve faze ispitivanja, u kojima je u trećoj fazi sudjelovalo 30.000 dobrovoljaca.

Doktor Toshner: Gomil gluposti

Izostale su samo godine gubljenja vremena između svake od tri faze.

Doktor Mark Toshner, koji je sudjelovao u ispitivanjima na lokaciji u Cambridgeu, kaže da je zabluda to da je za valjano ispitivanje vakcine potrebno 10 godina.

Za BBC je rekao da najveći dio vremena pritom otpada na “gomilu gluposti”.

Istodobno su značajno ubrzani planovi za dobijanje regulatorne dozvole i proizvodnju vakcine.

Oksfordski tim se udružio s farmaceutskim gigantom AstraZenecom, a proizvodnja vkcine počela je puno prije nego što su stigli konačni rezultati.

Izvor: Agencije