Okončana talačka drama u Iraku

Specijalne iračke snage napale su policijsku stanicu zapadno od Ramadija gdje su naoružani napadači držali više talaca.

Napadači su ubijeni, a nastradali su i lokalni šef policije i najmanje tri osobe, doznaje se od lokalnih sigurnosnih izvora, prenose agencije.

“Specijalne snage zapovjednog centra u pokrajini Anbar preuzele su kontrolu nad situacijom prije deset minuta. Ubile su četiri napadača koji su držali 15 osoba kao taoce, među kojima i gradonačelnika, zaposlenike i zaštitare”, izjavio je glasnogovornik Ministarstva odbrane, general Mohammad el-Askari.

Prema riječima pomoćnika predsjednika pokrajinskog vijeća u Anbaru Saduna Obeida Šalana, “ima četvero mrtvih, među kojima su šef policije, administrativni zvaničnik u općini i dva policajca”.

Naoružani napadači i bombaši samoubice upali su u policijsku stanicu u zapadnoj provinciji Anbar i oteli petnaestak ljudi, uključujući šefa policije i gradonačelnika, saopćili su zvaničnici.

Sigurnosne snage su ranije bile poslane da preuzmu nazad zgradu, u kojoj je smješten i ured gradonačelnika, tvrde zvaničnici.

Borbe traju

“Sigurnosne snage sada kontroliraju dio zgrade u kojem je gradsko vijeće, a borbe između državnih snaga i napadača traju“, kazao je Hikmet Khalaf, zamjenik guvernera Anbara.

“Osoblje gradskog vijeća, kao i nekolicina policajaca su i dalje taoci“, dodao je on.

AFP je naveo da su prije napada na policijsku upravu u Al Bagdadiju, gdje se nalazi i ured gradonačelnika, odjeknule najmanje dvije eksplozije.

U gradu je primjetno dodatno prisustvo sigurnosnih snaga.

Provincija Anbar je ključno uporište sunitskih pobunjenika u Iraku u godinama poslije američke invazije 2003. godine, mada su se od 2006. godine lokalna plemena priklonila američkoj vojsci i nasilje je drastično smanjeno.

Izvor: Agencije