Oglasi

OIC odbacio odluku Brazila o preseljenju ambasade u Jerusalem

Deklaracija je flagrantno kršenje međunarodnog prava i svih relevantnih rezolucija Ujedinjenih naroda, saopćili su iz Organizacija islamske saradnje.
Jair Bolsonaro, BrazilJair Bolsonaro je najavio da ima namjeru preseliti ambasadu Brazila čim zvanično postane predsjednikEPA - Arhiva

Organizacija islamske suradnje odbacila je odluku novoizabranog brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara da veleposlanstvo Brazila preseli iz Tel Aviva u Jeruzalem.

"Deklaracija je flagrantno kršenje međunarodnog prava i svih relevantnih rezolucija Ujedinjenih naroda", priopćili su iz OIC-a, kako prenosi Anadolija.

OIC je pozvao Brazil da prihvati pozicije koji podržavaju šanse za postizanje mira uz dogovor dvije države.

U petak je Arapska liga pozvala Bolsonara da opozove odluku o preseljenju brazilskog veleposlanstva u Izraelu u Jeruzalem.

Odbijanje američkog posredništva

Bolsonaro je u četvrtak objavio da ima namjeru preseliti veleposlanstvo Brazila iz Tela Aviva u Jeruzalem čim službeno postane predsjednik.

Američki predsjednik Donald Trump izazvao je međunarodno negodovanje kada je u prosincu 2017. godine najavio da će veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država preseliti iz Tel Aviva u Jeruzalem te da će ga priznati kao glavni grad Izraela, što je i učinio ove godine.

Od tada palestinsko rukovodstvo u Ramallahu odbija da SAD bude posrednik u bliskoistočnom mirovnom procesu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.