Nova medalja za Srbiju: Tijana Bogdanović u finalu

Reprezentativka Srbije u taekwandou Tijana Bogdanović plasirala se u finale u Riju, u kategoriji do 49 kilograma, nakon što je u polufinalu uvjerljivo savladala Meksikanku Adilen Itzel Manjarrez Bastidas 10:0, dok su kajakaši bili posebno uspješni. 

Bogdanović je osigurala najmanje srebro, što je druga medalja za Srbiju u Riju, a njena rivalka u finalu i borbi za zlato bit će bolja iz meča Kim So-hui (Koreja) – Yasmina Aziez (Francuska).

Prethodno, Bogdanović je na startu takmičenja savladala Patimat Abakarovu iz Azerbejdžana 3:2, da bi u četvrtfinalu srušila dvostruku uzastopnu olimpijsku prvakinju, Kineskinju Wu Jingyu 17:7.

Finale je na programu u 03:00 u četvrtak.

Kajakaši Nebojša Grujić i Marko Novaković izborili su plasman u A finale u disciplini K2 200 metara, Marko Tomićević i Milenko Zorić izborili su A finale u disciplini K2 na 1.000 metara, Dalma Benedek Ružičić plasirala se u polufinale u jednosjedu na 500 metara, dok se atletičarka Amela Terzić plasirala u polufinale u trci na 800 metara.

Hrvatska: Zaninović bez polufinala

Hrvatska reprezentativka u tekvandou u kategoriji do 49 kilograma Lucija Zaninović nije se uspjela plasirati u polufinale Olimpijskih igara, bolja od nje je u četvrtfinalu bila Francuskinja Yasmine Aziez sa 4-3.

Bronzana s Igara prije četiri godine u Londonu Lucija Zaninović odlučujući je udarac primila pet sekundi prije kraja kada ju je Francuskinja uspjela dohvatiti nogom u oklop.

Do tog trenutka Zaninović niti jednom nije zaostajala, vodila je sa 1-0, 2-1 i 3-2 udarcima šakom u tijelo suparnice, ali Francuskinja je uspjela izjednačiti prvo zbog dvije opomene hrvatskoj reprezentativki, da bi potom svaki put kada bi zadala udarac niti 15 sekundi potom i primila udarac vrijedan jedan bod.

Aziez će se u polufinalu boriti s Kim Sohui iz Južne Koreje, a ukoliko se plasira u finale Zaninović će dobiti priliku boriti se za bronzano odličje u repesažu.

Srbijanski kajakaši

Tomićević i Zorić izborili su A finale nakon što su prvi završili u svojoj kvalifikacionoj trci.

Dvosjed Srbije trku je završio za 3:15.298 minuta, pa je direktno osigurao mjesto u borbi za medalje kao najbolji u kvalifikacijama, prenosi Tanjug.

Pored Tomićevića i Zorića plasman u finale izborila je i posada iz Njemačke, poslije prvog mjesta u prvoj trci, dok će se svi ostali nadmetati u polufinalu.

Finalna trka na programu je sutra od 14 sati po srednjoevropskom vremenu.

Grujić i Novaković izborili su plasman u A finale nakon što su završili na trećem mjestu u polufinalu.

Njih dvojica su ostvarili vrijeme od 32:513, što je bilo dovoljno za finale kao posljednji iz prve polufinalne trke.

Finale u ovoj disciplini na programu je sutra od 14:47 sati.

Kajakašica Dalma Benedek Ružičić plasirala se u polufinale u jednosjedu na 500 metara.

Ona je zauzela peto mjesto u četvrtoj kvalifikacionoj trci u vremenu od 1:54.048. Dvije polufinalne trke u ovoj disciplini počinju u srijedu popodne.

Desetobojac Mihail Dudaš zauzeo je treće mjesto u svojoj kvalifikacionoj trci na 100 metara na Igrama u Riju.

Dudaš je trku završio za 10,3 sekunde, što je bilo ukupno 12. vrijeme u kvalifikacijama, i osvojio 899 bodova.

Atletičarka Amela Terzić je osigurala direktan plasman jer je zauzela drugo mjesto u prvoj kvalifikacionoj trci na 800 metara vremenom od 2:00.99.

Najbolje dvije atletičarke iz osam kvalifikacionih grupa direktno idu u polufinale, dok će ostale to izboriti na osnovu rezultata.

Polufinale je na programu u petak od 2:15 poslije ponoći.

Izvor: Al Jazeera i agencije