Održani veliki protesti protiv rasizma u Washingtonu

U glavnim gradovima Sjedinjenih Američkih Država okupili su se deseci hiljada ljudi, unatoč zdravstvenom riziku od zaraze korona virusom (EPA)

Deseci hiljada demonstranata okupili su se u subotu u Washingtonu i drugim američkim gradovima pozivajući vlasti da prekinu rasizam i policijsku brutalnost, nakon što su protesti potaknuti smrću Georgea Floyda u Minneapolisu, za koji je odgovorna policija, ušli u dvanaesti dan.

Okupljanje demonstranata ispred spomenika Abrahamu Lincolnu u Washingtonu i njihov mimohod do Bijele kuće obilježili su dosad najveće proteste u zemlji od objave video snimke na kojojo se vidi kako nenaoružanog Afroamerikanca u lisicama guši bijeli policajac klečeći mu na vratu, piše Reuters prenosi Hina.

Kako navode agencije demonstranti su se u subotu okupili u brojnim urbanim centrima: New Yorku, Atlanti, Philadelphiji, Chicagu, Los Angelesu, San Franciscu, Seattlu, Bostonu i Miamiju, ali i u manjim ruralnim mjestima širom zemlje.

“Imam dojam da na ovaj način postajem djelićem historije i dijelom skupine ljudi koja nastoji promijeniti svijet za dobrobit svih nas”, rekao je Jamilah Muahyman, stanovnik Washingtona, koji se pridružio demonstracijama blizu Bijele kuće.

Jedno od najvećih iznenađenja je okupljanje između 150 i 200 demonstranata u sklopu pokreta ‘Black Lives Matter’ u gradiću Vidor na istoku Teksasa, zloglasnom po dugogodišnjoj povezanosti s Ku Klux Klanom.

Subotnji protesti bili su puno ‘opušteniji’ u usporedbi s puno žešćim, premda uglavnom mirnim demonstracijama održanim posljednjih dana. Sedmica je započela sporadičnim epizodama paleži, pljačke i vandalizma za što vlasti i aktivisti uglavnom okrivljuju vanjske poticaje i zločinačke porive.

Vlasti su povremeno pribjegavale žestokoj taktici nastojeći uvesti policijski sat u nekim gradovima, među njima i u New Yorku i Washingtonu, gdje je policija rastjeralivala okupljene demonstrante. No ti su sukobi samo pojačali fokus protesta na širi način gledanja na događaje čiji su dugoročni cilj dalekosežne reforme kazneno pravnog sustava, kao i odnos sistema prema rasnim manjinama.

Intenzitet protesta počeo je jenjavati u srijedu pošto su vlasti Minneapolisa uhapsile svu četvoricu policajca umiješanih u Floydovu smrt. Derek Chauvin, bijeli policajac koji je koljenom gušio Floyda gotovo devet minuta, dok je on više puta kazao da ne može disati, optužen je za ubistvo drugog stepena.

Najveći protesti dosad 

No u subotu su održani najveći protesati dosad. U glavnim gradovima Sjedinjenih Američkih Država okupili su se deseci hiljada ljudi, unatoč zdravstvenom riziku od zaraze korona virusom, premda službeni podaci o odazivu građana nisu još dostupni.

Velik je broj demonstranata promarširao pokraj sveučilišne bolnice George Washington, od Bijele kuće udaljene tek nekoliko blokova, izvikujući: “Ruke uvis, ne pucajte!”, “Marširamo zbog nade, a ne zbog mržnje” i “Ne mogu disati.”

U Floydovom rodnom Raefordu u Sjevernoj Karolini stotine stanovnika čekale su ispred crkve u kojoj je na odru izloženo Floydovo tijelo, želeći mu odali počast.

U New Yorku je u subotu poslijepodne mnoštvo demonstranata Brooklynskim mostom stiglo u Donji Manhattan. U mirnom su mimohodu prošli uglavnom praznim Broadwayem. Hiljade ih se okupilo u Harlemu odakle su krenuli prema središtu grada, prešavši stotinu gradskih blokova do Washington Squarea.

U Philadelphiji su se demonstranti okupili ispred gradskog Muzeja umjetnosti izvikujući “Ako nema pravde, nema ni mira.”

Gotovo svečano ozračje

Među demonstrantima okupljenim samo jedan blok od trga ispred Bijele kuće, koji je gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser dan ranije preimenovala u Black Lives Matter Plaza, vladalo je gotovo svečano ozračje. 

Demonstrantima se pridružila i gradonačelnica, žestoka i glasna kritičarka Trumpove reakcije na demonstrante. Demonstranti su uz glasnu glazbu sa zvučnika pjevali “Sweet Caroline” Neila Diamonda i “Alright” Kendricka Lamara.

U demonstracijama su sudjelovale cijele porodice, kao i građani svih dobnih skupina.

Reuters navodi kako je bilo puno manje policije nego prošle sedmice i njeni pripadnici nisu bili toliko agresivni, čemu u prilog govori i činjenica da su bili odjeveni u službene patrolne uniforme i nisu nosili kacige ni neprobojne prsluke.

Izvor: Agencije