Održana komemorativna šetnja za Olivera Ivanovića

Komemorativna šetnja povodom godišnjice ubojstva predsjednika stranke Sloboda demokratija pravda Olivera Ivanovića održana je večeras na beogradskim ulicama.

Ivanović je ubijen na današnji dan prošle godine kada je na njega ispaljeno šest metaka ispred stranačkih prostorija u Sjevernoj Mitrovici. Istraga ubojstva je i dalje u toku.

Veliki broj sudionika prošao je središtem Beograda, sve do Hrama svetog Save na čijem ulazu su ostavili svijeće, jer im nije bilo dozvoljeno ući u taj vjerski objekt.

Građani nisu nosili transparente, osim jednog na kojem je pisalo “Nas je ipak više”, a u potpisu “Počelo je” i “Jedan od pet miliona”. Hodali su u tišini.

“Ovo je memorijalna šetnja u čast čoveka koji je mislio svojom glavom i borio se za mir za mir i zajednički život Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji”, rekao je glumac Branislav Trifunović.

Tokom prijepodneva održano je nekoliko komemorativnih skupova. Najviši dužnosnici Srbije zapalili su svijeće u Hramu svetog Save u Beogradu, a u Sjevernoj Mitrovici okupili su se članovi obitelji, stranačke kolege, sugrađani i prijatelji.

Samo svijeće

Na skupu, koji je održan u večernjim satima u Beogradu, nije bilo ni zastava, niti pištaljki. Jedino su, uoči šetnje, puštani Ivanovićevi govori.

Na plato kod Filozofskog fakulteta, s kojeg je počela šetnja, stigli su i predstavnici Lokalnog fronta koji su iz Kraljeva za Beograd došli pješice kako bi ukazali da “nema strašnije stvari od ubistva neistomišljenika i nerešavanja tog slučaja”. Trasu od 170 kilometara od subote do danas prešli su Predrag Voštanić, Vladan Slavković, Nikola Adžić i Bojan Brkić.

Potom su predvodili kolonu građana koja se kretala od platoa prema Terazijama, potom prema Trgu Slavija, pa Bulevarom oslobođenja do Hrama sv. Save.

Među okupljenima su bili i predstavnici opozicije – Boris Tadić, Zoran Živković, Dragan Đilas, Zoran Lutovac, Dušan Petrović, Dragan Šutanovac, Pavle Grbović, Saša Radulović.

Okupljanje je organizirala grupa “Jedan od pet miliona – Stop krvavim košuljama”.

Izvor: Al Jazeera i agencije