Odobrena zapljena imovine italijanske stranke Liga

Salvinijev beskompromisni pristup podržavaju mnogi Italijani (EPA)

Italijanski sud odlučio je u četvrtak da tužiteljstvo može zaplijeniti imovinu vodeće italijanske stranke Lige, rekao je sudski izvor o mjeri koja bi mogla naškoditi budućnosti stranke što njen čelnik odbacuje jer tvrdi da su Italijani uz njih. 

Tužitelji u Genovi mogu odmah započeti plijeniti do 48,9 milijuna eura s bankovnih računa stranke i preduzeća s kojima je povezana, rekao je jedan izvor. No stranka se može žaliti na svaku pojedinačnu pljenidbu. 

Tužiteljstvo je započelo s istragom novca nakon što je osnivač i bivši čelnik stranke Umberto Bossi optužen da je nezakonito trošio stranački novac za porodične troškove od 2008. do 2010. godine. 

Istražni suci pronašli su oko tri miliona eura na računu stranke, a sudski izvor je rekao da je moguće da su neka sredstva prebačena na račune u inostranstvo kako bi se izbjegla zapljena. 

„Ostajemo u politici“

Trenutni čelnik stranke, zamjenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini pokušao je ne pridati pozornost sudskoj odluci o pljenidbi.   

“Nisam nimalo uznemiren jer su se stvari za koje me optužuju dogodile prije osam, devet godina”, rekao je Salvini novinarima. 

“I da nam oduzmu sve, ostat ćemo u politici jer je narod na našoj strani”, dodao je. 

Liga je na parlamentarnim izborima u martu osvojila 17 posto glasova, a danas je njena popularnost porasla na 30 posto podrške čime je pretekla Pokret 5 zvijezda (M5S) s kojim je u koaliciji.

Izvor: Agencije