Odnosi između SAD-a i Kine još napetiji zbog korona virusa

Korona virus, Kina
Mike Pompeo smatra da je Peking sakrio da je zaraza krenula nakon incidenta u laboratoriji u Wuhanu (EPA)

Vrlo napeti odnosi između SAD-a i Kine pogoršavaju se uslijed razmjene teških optužbi zbog odgovornosti za širenje novog korona virusa, javlja agencija AP.

Odnosi su narušeni otkad je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa počela zaoštravati dugotrajnu konfrontaciju u vezi s pitanjima koja sežu od teritorija i trgovine do visoke tehnologije namijenjene komunikacijama.

Globalna pandemija korona virusa učinila je taj jaz još dubljim, posebno nakon što je Kina u utorak najavila protjerivanje jednog broja američkih novinara, prenosi Tanjug.

Otkad se virus proširio, Trump i njegovi najbliži suradnici, među kojima je i državni tajnik Mike Pompeo, sve žešće kritiziraju Kinu, dosljedno napominjući da je virus prvi put registriran u kineskom gradu Wuhanu krajem 2019.

Više su puta COVID-19 nazivali “virusom iz Wuhana” ili “kineskim virusom”, zanemarujući terminologiju Svjetske zdravstvene organizacije kojom se izbjegava navođenje geografskog porijekla virusa.

‘Virus iz Wuhana’

U utorak je Trump tijekom najmanje dva događaja govorio o Kini kao izvoru zaraze, negirajući da u tome postoji bilo kakav pokušaj stigmatizacije.

Međutim, na konferenciji za novinare u State Departmentu Pompeo je korona virus šest puta nazvao “virusom iz Wuhana” i rekao da Kina pokušava odvratiti pažnju svjetske javnosti od manjkavosti koje je ispoljila u svom prvom odgovoru na pojavljivanje virusa time što sada ističe čvrste mjere koje su pridonijele obuzdavanju njegova širenja, navodi agencija.

Pompeo je također nagovijestio da će naknadno izvješće potvrditi njegove riječi i da napetost između dviju zemalja vjerojatno neće nestati ni po prestanku pandemije.

Njegov stav nije ostao bez podrške u stručnim krugovima.

“Kinezi su načinili neke goleme greške u prvih šest ili sedam tjedana, a onda nametnuli karantenu divovskih razmjera”, kaže J. Stephen Morrison, direktor Centra za globalnu zdravstvenu politiku u okviru Centra za strateške i međunarodne studije.

“Sada inzistiraju na tezi da je time ostvaren velik uspjeh i potiskuju sva eventualna različita mišljenja o tome što se zapravo događa”, rekao je Morrison novinarima tijekom konferencijskog poziva.

Pompeo: Kina izbjegla ‘posebnu odgovornost’

Na sastanku s direktorima hotela u Bijeloj kući Trump je nastojao jasno predočiti da je virus potekao iz Kine, postavljajući pitanja direktoru lanca hotela “Marriott” Arneu Sorensonu o tome gdje je utjecaj virusa prvi put zabilježen, navodi AP.

“I to je sve počelo u Kini? Tu ste prvi put uočili problem i doživjeli prvi udar?”, upitao je Trump.

“Apsolutno”, odgovorio je Sorensen.

“Nadam se da ste to svi čuli”, inzistirao je Trump pred novinarima.

Pompeo je ranije poveo globalnu kampanju nastojeći spriječiti druge zemlje da dozvole kineskoj tehnološkoj kompaniji Huawei da pristupi bežičnim mrežama sljedeće generacije i više je puta upozorio na opasnost od kineskih ulaganja.

U utorak je govorio o “posebnoj odgovornosti” koju je, prema njegovim riječima, Kina izbjegla s obzirom na to da je otkrila da se virus pojavio u Wuhanu.

“Znamo da je kineska vlada bila prva vlada koja je postala svjesna toga da postoji virus iz Wuhana”, rekao je Pompeo, navodeći da je Kina trebala odmah objaviti da se virus pojavio.

Peking, koji se prethodno već našao na meti optužbi iz Washingtona povodom međusobnog trgovinskog rata i navodne represije protiv muslimana i pripadnika drugih vjerskih i etničkih manjina u pokrajini Xinjiang na zapadu Kine, uvrijeđen je više puta ponovljenim optužbama iz SAD-a, navodeći da je moguće da je virus u Wuhan zapravo donijela američka vojska.

Protjerivanje novinara

“Neki američki političari nedavno su novi korona virus doveli u vezu s Kinom da bi je stigmatizirali. Izražavamo veliku indignaciju i protivljenje tome”, rekao je u utorak glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang.

“Pozivamo SAD da odmah ispravi svoje greške i prestane s neutemeljenim optužbama na račun Kine”, poručio je.

To je izazvalo ljutite prosvjede SAD-a, pa je kineski veleposlanik u toj zemlji pozvan na razgovor u State Department, a Pompeo je uputio telefonski poziv kineskom ministru vanjskih poslova da bi još jednom izrazio bijes Washingtona.

Tvrdnje Pekinga da je virus u Wuhan donijela vojska SAD-a Trump je nazvao neistinitima, inzistirajući da su nazivi koji ističu kinesko porijeklo virusa opravdani, navodi AP.

Nedugo zatim kinesko Ministarstvo vanjskih poslova najavilo je protjerivanje novinara New York Timesa, Wall Street Journala i Washington Posta kao recipročan odgovor na to što je Trumpova administracija označila pet kineskih medija kao inozemne misije i ograničila broj kineskih državljana koji u njima mogu raditi.

Izvor: Agencije