Odgođena odluka o sisačkoj rafineriji

U poslijepodnevnim satima u četvrtak završena je osmosatna sjednica Nadzornog odbora INA-e.

Reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo javlja kako je, prema nezvaničnim informacijama, dogovorena izrada nove studije o rentabilnosti sisačke rafinerije, koja će trajati mjesec dana.

Studijom će biti procijenjeno isplati li se nastavak proizvodnje u rafineriji, koja zapošljava 800 radnika.

Nema jamstava da se rafinerija neće zatvoriti. Predloženo je socijalno zbrinjavanje onih na koje bi mogla utjecati odluka o zatvaranju.

Nadzorni odbor se sastoji od devet članova, od čega su četiri hrvatska i pet predstavnika mađarskog MOL-a.

Za odluku o zatvaranju rafinerije je potrebno sedam glasova. Ipak, prema nekim najavama, konačnu odluku bi trebala donijeti uprava na sjednici iduće sedmice.

Radnici sisačke rafinerije, zbog straha za vlastitu egzistenciju, su jučer prosvjedovali u Sisku, a pridružili su im se i kolege iz riječke rafinerije.

Nadzorni odbor zadnjih je dana spominjan kao adresa koja bi mogla približiti, a možda i pomiriti udaljene stavove predstavnika dvaju najvećih dioničara – hrvatske Vlade i mađarskog MOL-a – o budućnosti rafinerijskog biznisa.

Dok mađarska strana otvoreno zastupa gašenje Rafinerije u Sisku i njezino pretvaranje u distribucijsko-logistički centar, hrvatska strana takvu orijentaciju problematizira s više stanovišta.

Najmanje konkurentne u Europi

Nakon istupa čelnika MOL-ova odjela za preradu i prodaju Ferenca Horvatha u srijedu, jasno je da MOL hrvatske rafinerije i INA-inu rafinerijsku preradu promatra u sklopu operacija cjelokupne MOL Grupe na tom području.

U tom smislu, Horvath kaže kako se MOL prilagođava višku rafinerijskih kapaciteta u Europi te poziva NA-u da konsolidira rafinerijske kapacitete u Rijeci.

MOL je već preuredio rafineriju u talijanskoj Mantovi u logističko središte, a INA bi, umjesto dvije rafinerije koje uzrokuju gubitke, trebala konsolidirati kapacitete u jednoj od njih, kazao je Horvath na Reutersovom summitu o ulaganjima u istočnoj Europi.

Horvath kaže da su INA-ine rafinerije vjerojatno najmanje i najmanje konkurentne u Europi, a Rafinerija u Rijeci ima puno bolje šanse biti konkurentna na tržištu od sisačke.

Zaključuje stoga kako ne postoji ekonomsko opravdanje ni okruženje u kojem bi Sisak mogao konkurentno nastaviti s rafinerijskim poslovanjem.

Uz brojne negativne socio-ekonomske i političke implikacije eventualnog zatvaranja Rafinerije u Sisku koje sigurno ima na umu, hrvatska strana upozorava na neispunjenu MOL-ovu obvezu ulaganja u rafinerije te na formalne, zakonske propuste u dizajnu INA-ina korporativnog upravljanja, zbog čega smatra da se važne odluke ne smiju donositi dok se oni ne isprave.

Kako se moglo iščitati iz neslužbenih informacija koje su procurile u javnost, za hrvatsku stranu sporan je sam način donošenja odluka u INA-inim poslovodnim tijelima, jer nije usklađen s hrvatskim zakonodavstvom.

Uprava INA-e na prošlotjednoj sjednici nije donijela odluku o rafinerijskom poslovanju, odnosno o sudbini Rafinerije nafte Sisak, jer su hrvatski članovi uprave napustili sjednicu i time srušili kvorum, kada su procijenili da bi mogli biti preglasani u odluci da se nastave ulaganja u Rafineriju u Sisku, dok bi se Rafinerija u Sisku pretvorila u distribucijsko-logistički centar.

Milanović: Modernizirati kapacitete

Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je u srijedu da će učiniti sve da Hrvatska modernizira rafinerijski kapacitet, prenosi Hina.

“Učinit ćemo sve da Hrvatska razvije vrhunski rafinerijski kapacitet, koji trenutno nemamo ni u Rijeci ni u Sisku, i to je početak i pravac naše politike”, rekao je Milanović uoči sjednice Nadzornog odbora tvrtke.

Na pitanje mogu li mađarski članovi uprave preglasati hrvatske i odlučiti o zatvaranju INA-ine rafinerije, Milanović je kazao kako su “hrvatski članovi uprave INA-e imenovani prije nekoliko godina i moja Vlada ih nije mijenjala”.

“To je stav koji sam ja osobno zauzeo. Međutim, mi smo u INA-i naslijedili kriminalni nerad, koji je i sud utvrdio, pustoš korupcije i nezakonitosti, i sada se s tim treba na pametan i civiliziran način nositi, očuvati rafinerijske kapacitete u Hrvatskoj bez prevelikih emocija i iz onoga što su nam ostavili probati napraviti nekakav profit”, rekao je Milanović.

Hrvatski sud pravomoćnom je presudom utvrdio da su transakcije u INA-i bile teško kazneno djelo, praktički razina veleizdaje, nastavio je Milanović.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović je poručio je da je protiv ukidanja Rafinerije u Sisku, ističući kako se kod poslovnih odluka vezanih uz INA-u ne smije zaboraviti pravomoćna presuda kojom je utvrđeno da su odnosi u toj naftnoj kompaniji uređeni na koruptivan način.

Izvor: Al Jazeera i agencije