Odgoda polaganja zakletve ide na Sud

Opzicija će se obratiti Međuameričkom sudu za ljudska prava kako bi se odluka Vrhovnog suda o odgađanju zakletve poništila (AFP)

Zdravlje predsjednika Venecuele napreduje u „povoljnom“ smjeru posljednjih dana, iako mu je još potrebno liječenje zbog zatajenja disajnih puteva, rekao je ministar komunikacija Ernesto Villegas.

“Uprkos njegovom delikatnom zdravstvenom stanju otakako je imao kompliciranu operaciju 11. decembra, njegovo opće zdravlje se poboljšalo posljednjih dana”, rekao je Villegas u izjavi emitiranoj na radiju i televiziji u nedjelju.

Međutim, bivši potpredsjednik Elias Jaua rekao je ranije u nedjelju da se Hugo Chavez “bori za život” te da je “situacija kompleksna i delikatna, ali kako je istina da se Chavez borio i da se  bori za svoj život”.

Chavezove pristalice su u nedjelju održale skupove podrške širom zemlje, braneći kontroverznu odluku Suda kojom se dozvoljava neodređeno odgađanje polaganja predsjedničke zakletve.

Uprkos tvrdnjama opozicije da je prema ustavu zemlje inauguracija trebala biti održana 10. januara, Kongres je glasao za odgađanje ceremonije predsjedničke zakletve.

Zahtjevi opozicije

Vrhovni sud je podržao ovakvu odluku, rekavši da predsjednik zakletvu može položiti kasnije pred Sudom.

Međutim, mnogi opozicioni političari u Vladi kazali su da ovakva odluka znači kršenje Ustava.

Oni su rekli i da planiraju cijeli slučaj iznijeti pred Međuamerički sud za ljudska prava sa sjedištem u Costa Rici, kako bi takva odluka bila poništena.

Opozicija, također, zahtijeva više informacija o Chavezovom zdravstvenom stanju.

Vlada je ranije saopćila da se Chavez, koji je ponovo osvojio šestogodišnji mandat na izborima u oktobru, bori sa ozbiljnom infekcijom disajnih puteva u bolnici na Kubi.

Predsjednik Venecuele je 11. decembra imao četvrtu operaciju i od tada se nije pojavio niti obratio u javnosti.

Izvor: Agencije