Odgajateljice u Zagrebu ne mogu do obećanog novca

Nakon što je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u predizbornoj kampanji obećao majkama s troje i više djece status odgajateljica i mjesečnu naknadu od 756 eura, mnoge su žene odlučile dati otkaz i ispisati djecu iz vrtića. Prvi šok uslijedio je kada su doznale da će dobiti znatno manje novca. Potom su se u problemu našle i žene kojima je zbog ovrhe račun blokiran, pa im ne može biti uplaćena naknada koju im grad uplaćuje.

Al Jazeerina ekipa razgovarala je s majkom petero djece, koja, zbog mogućih neugodnosti, ne želi otkriti svoj identitet. Ona je jedna od 124 roditelja odgajatelja koji zbog ovrha imaju blokiran račun. Iako joj je 305 eura naknade koje joj daje Grad Zagreb već dva puta uplaćeno, novac još nije vidjela.

“Ima nas koji smo podstanari, gdje muževi rade za 3.000 kuna [400 eura], imamo petero djece… Znači, moramo platiti 2.000 kuna [265 eura] i još toliko za režije. Ispisali smo djecu iz vrtića jer su hrana i režije, ma sve nam je poraslo”, žali se ta majka.

Otvoriti zaštićeni račun

Kao i većina majki, mislila je da je ta naknada izuzeta od ovrhe, i to prema članku 172. Ovršnog zakona, koji štiti roditeljske novčane potpore. Do novca još, međutim, ne može, jer se smatra drugim dohotkom, pa je zato ovršen. S njezinim slučajem upoznati su u Financijskoj agenciji, gdje tvrde da nisu napravili propust. Da bi se zaštitile dvije trećine primanja i dobio povrat novca, FINA traži dokaz od Porezne uprave da je to jedino primanje.

Neke blokirane majke slične probleme su riješile i otvorile zaštićeni račun. Kod ove majke problem je što, uz dječji doplatak, dobiva i rodiljnu naknadu, pa se novac koji dobiva od Grada Zagreba ne smatra jedinim primanjem. Zbog ove zavrzlame, ne zna kada će i hoće li moći doći do obećanog novca.

“Nas k'o da tjeraju iz zemlje zbog birokracije, a Grad ne stoji iza nas, ili mi ne znamo. Jer, ako je pomoć, nama piše novčana pomoć. Jednostavno ne znam objasniti svoj slučaj. Ako treba platiti, neka se uzima”, kaže.

Jedan je to od niza problema s kojima su se zagrebačke majke s troje i više djece susrele kada su odlučile ostvariti status odgajateljica. Prvi hladni tuš bio je kada su saznale da je gradonačelnik Bandić prekršio predizborno obećanje, pa, umjesto 756 eura neto na mjesec, dobivaju znatno manje. U Gradu kažu da su učinili sve što su mogli i da su pokušali pronaći najbolji model pomoći. Ministarstvu financija predložili su i da se ovaj dohodak ne oporezuje.

“Mi ne možemo preuzeti ulogu države kada je u pitanju donošenje propisa, ali sasvim sigurno je nužna jedna potpuno drukčija zakonska regulativa ovakve vrste pomoći”, odgovara Ivica Lovrić, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

Iz vrtića ispisano 1.200 djece

No, ostala su još mnoga otvorena pitanja.

“Ne znamo točno što sa zdravstevnim. U mom slučaju rečeno je ‘dajte se osigurajte preko supruga, dok se Grad ne izjasni’, a suprug mi je dobio otkaz radi viška, i uz to je i stranac”, kaže Nina Ribić, majka odgajateljica.

“Njihov status ne mijenja ništa, niti se mora na neki drugi način regulirati osiguranje. Ako je žena zbog toga napustila radno mjesto, onda postoji procedura koja se mora poštovati, a to je da se u roku od 30 dana mora javiti Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje da regulira status”, objašnjava Nenad Korkut iz HZZO-a.

Dosad je status roditelja odgajatelja steklo 1.060 osoba, zbog čega je više od 1.200 djece ispisano iz vrtića.

Izvor: Al Jazeera