Oglasi

Odbačene prijave protiv Pupovca za povredu ugleda Hrvatske

Tužiteljstvo je izvijestilo da je odbacilo svih 13 prijava zbog poticanja na nasilje i mržnju te povredu ugleda Republike Hrvatske.
Milorad PupovacPupovac je bio meta optužbi da je Hrvatsku izvrgnuo grubom omalovažavanju i uporedio s NDHAl Jazeera - Arhiva

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo odbacilo je prijave protiv čelnika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca, koji se zbog svojih izjava nakon ljetošnjih napada na pripadnike srpske manjine u Hrvatskoj našao na meti optužbi da je poticao na mržnju i povrijedio ugled države, prenosi agencija Hina.

Ne otkrivajući njegov identitet, tužiteljstvo je izvijestilo da je odbacilo svih 13 prijava protiv Pupovca.

Dvije udruge i 11 pojedinaca podnijeli su kaznene prijave protiv "zastupnika u Hrvatskom saboru da je od 21. do 25. kolovoza 2019. u svojim javnim istupima, intervjuima, tiskovnim konferencijama i izjavama počinio prijavljena kaznena djela iznoseći svoje komentare u odnosu na napade na pripadnike srpske manjine u Uzdolju i Đevrskama 21. kolovoza 2019.", objavilo je Državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici.

Pojašnjavaju da su kaznene prijave odbačene "iz razloga što je nakon poduzetih provjera navoda iz prijava ocijenjeno da se u radnjama prijavljenika nisu ostvarila obilježja kaznenih djela poticanja na nasilje i mržnju, kao niti kaznenog djela povrede ugleda Republike Hrvatske niti kakvog drugog kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti", prenosi agencija.

'Oštra, ali dopuštena kritika' saborskog zastupnika

Tužiteljstvo smatra da sadržaj Pupovčevih izjava "nije bio usmjeren izvrgavanju poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republike Hrvatske niti je predstavljao poziv na javno nasilje i mržnju već u suštini predstavlja oštru, ali dopuštenu kritiku spomenutih događaja u Republici Hrvatskoj".

"To posebice iz razloga što se u konkretnom slučaju radi i o zastupniku u Hrvatskom saboru koji predstavlja svoje biračko tijelo, a saborski zastupnici uživaju najvišu ustavnu i konvencijsku zaštitu slobode izražavanja i iznošenja svojih političkih stavova, ideja i ocjena", izvijestilo je državno odvjetništvo.

Čelnici veteranskih udruga, posebno HVIDR-e, u posljednje su vrijeme prozivali Državno odvjetništvo da istraže Pupovčeve izjave, ističući da kontinuirano krši zakone, Ustav i Deklaraciju o Domovinskom ratu.

Optuživali su ga da je Hrvatsku izvrgnuo grubom omalovažavanju i usporedio s Nezavisnom Državom Hrvatskom (NDH), podsjeća Hina.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.