Od korona virusa 259 umrlih, gotovo 12.000 oboljelih

Više od 100 oboljelih nalazi se u dvadesetak država svijeta, a jedna studija kaže da bi zaraženih moglo biti do 75.800 (EPA)

Broj zaraženih novim korona virusom u Kini približio se cifri 12.000, a do sada je umrlo najmanje 259 oboljelih, objavile su kineske zdravstvene vlasti u subotu.

Zdravstvene službe u pokrajini Hubei, epicentru krize izazvane korona virusom, saopćile su kako je samo u toj pokrajini zabilježeno 1.347 novih slučajeva zaraze, čime je ukupan broj zaraženih u Hubeiju porastao na 7.153, dok ih je u cijeloj državi 11.791.

Kim uputio pismo Xiju

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un izrazio je saučešće kineskom predsedniku Xi Jinpingu povodom umrlih u epidemiji koronavirusa u Kini.

Kim je ‘izrazio uvjerenje da će partija, vlada i narod Kine pod vođstvom Xija sigurno izaći kao pobjednici u borbi protiv ove bolesti’, javila je sjevernokorejska državna agencija KCNA.

Kina je najbliži saveznik kojeg izolirana Sjeverna Koreja ima, podsjeća Reuters, prenosi Tanjug.

Pjongjang je otkazao najveći broj letova za Kinu, uveo obavezni karantin za sve putnike koji dođu iz te zemlje i u velikoj mjeri ograničio prelaske granice od kako je izbila epidemija koronavirusa.

Očekuje se kako će broj zaraženih i umrlih od korona virusa u Kini biti još veći, kada i druge regije objave svoje posljednje statistike.

Više je država avionima evakuiralo svoje državljane iz Kine, uključujući Sjedinjene Američke Države, Japan, Južnu Koreju, Jordan i Veliku Britaniju.

Avion njemačke ratne avijacije u subotu ujutro je odletio iz Wuhana, kineskom gradu najteže pogođenom epidemijom, sa 130 osoba, 90 njemačkih državljana i 40 državljana drugih država.

Evakuirani će biti smješteni u karantin u kasarnama u blizini frankfurtskog aerodroma.

SAD zabranjuje ulazak pojedinim strancima

Neke su države odlučile i ograničiti ulaz onima koji su putovali u Kinu kako bi spriječile širenje bolesti.

Sjedinjene Američke Države su u petak najavile nekoliko hitnih mjera u cilju sprečavanja širenja novog korona virusa koji je buknuo u Kini, među ostalima zabranu ulaska strancima koji su u zadnjih 14 dana boravili u toj državi.

Od nedjelje u 23:00 sata po srednjoevropskom vremenu vlasti zabranjuju ulazak na teritoriju osobama koje nisu američki državljani a koje su boravile u Kini posljednjih 14 dana.

Za američke državljane bit će određena karantin ako su boravili u pokrajini Hubei posljednjih 14 dana.

Aviokompanije su otkazale stotine letova za i iz Kine, uključujući Air Canadu, Lufthansu, British Airways, Turkish Airlines, American Airlines, KLM i Air France.

U subotu su prekid letova za Kinu objavili i zračni prevoznici Australije i Novog Zelanda.

Australska aviokompanija Quantas Airlines objavila je kako obustavlja direktne letove između Sidneyja i Pekinga i Šangaja od 9. februara do 29. marta.

Air New Zeland je objavio da i on u istom razdoblju prestaje letjeti za Kinu.

Velika Britanija, Rusija, Švedska i Španija su u petak objavile vijesti o prvim slučajevima oboljenja do korona virusa u tim državama.

Više od 100 oboljelih nalazi se u dvadesetak država svijeta, a jedna studija kaže kako bi zaraženih moglo biti do 75.800.

Oboljeli u Rusiji, Švedskoj, Španiji, Britaniji…

Velika Britanija je u petak potvrdila svoja dva prva slučaja oboljenja od korona virusa.

Oboljele su dvije osobe iz iste porodice i liječe se u Newcastelu.

Zvaničnici zdravstvenih službi nisu, međutim, objavili više pojedinosti o oboljelima.

Dva kineska državljana u Sibiru postala su prvi slučajevi oboljenja od korona virusa u Rusiji.

Pacijenti se nalaze u Zabajkalskoj oblasti, na granici s Kinom, i Tjumenjskoj oblasti, na granici s Kazahstanom, rekla je zamjenica ruskog ministra zdravstva Tatjana Golikova.

Švedske zdravstvene vlasti su rekle da je u toj zemlji prvi puta dijagnosticirano oboljenje od korona virusa kod pacijentice koje je nedavno posjetila Wuhan i vratila se u Švedsku 24. januara bez simptoma bolesti.

Pacijentica je kasnije kontaktirala zdravstvene službe zbog kašlja.

Ministarstvo zdravstva Španije je u petak objavilo kako je na Kanarskim otocima utvrđen prvi slučaj korona virusa u toj državi.

Pacijent je dio grupe od pet osoba koja je u četvrtak izolirana i stavljena na posmatranje nakon što je utvrđeno da su neki od njih bili u kontaktu s Nijemcem kome je dijagnosticiran virus.

Strah od širenja virusa u Japanu

Japanski premijer Shinzo Abe naredio je ministrima da poduzmu dodatne korake u borbi protiv epidemije novog korona virusa, koja se širi u toj državi.

Istakao je potrebu da se ljudima širom Japana osiguraju neophodni medicinski pregledi i oprema, uključujući maske, s obzirom na to da su slučajevi korona virusa potvrđeni u različitim dijelovima države.

“Tražim da ministri osmisle mjere kako da iskoriste sredstva iz budžeta i primijene ih u najkraćem roku”, rekao je Abe na sjednici na kojoj se raspravljalo o odgovoru Vlade na širenje epidemije.

Premijer je istakao kako korona virus ima ogroman utjecaj na turizam, ekonomiju i društvo u cjelini, prenosi japanska agencija Kyodo.

U Japanu je potvrđeno 17 slučajeva korona virusa, a Vlada je zvanično klasificirala virus kao određenu zaraznu bolest, što omogućava vlastima provođenje raznih mjere, među kojima je prinudna hospitalizacija.

Troškovi lijekova pacijenata koji budu prisiljeni ležati u bolnici plaćat će se iz budžeta.

Kako bi spriječio širenje smrtonosnog virusa, Japan je počeo odbijati ulazak u zemlju stranim državljanima koji imaju korona virus.

Zabrana uključuje i one koji nemaju simptome, ali su u protekle dvije sedmice boravili u kineskoj provinciji Hubei i njenom glavnom gradu Wuhan, epicentru epidemije.

Facebook protiv dezinformacija

Facebook radi na tome da spriječi širenje dezinformacija i potencijalno štetnih sadržaja o korona virusu, nakon što su na društvenim mrežama počele kružiti lažne vijesti o epidemiji, saopćeno je iz te američke kompanije.

Iz kompanije navode kako će ta društvena mreža početi uklanjati postove s lažnim tvrdnjama ili teorijama zavjere o novom virusu.

Fokus će biti na postovima u kojima se ljudi odvraćaju od liječenja ili u kojima se iznose opasne tvrdnje o lijekovima, prenosi AP.

Dodaje se kako će Facebook ograničiti i širenje postova za koje je preko alata te mreže otkriveno da su lažni i kako će korisnicima koji su ih postavili biti poslate notifikacije.

Korisnici koji traže informacije o virusu na Facebooku ili oni koji kliknu na odgovarajući hashtag na Instagramu primit će pop-up s mjerodavnim informacijama o virusu.

Na vrhu strane na kojoj korisnici primaju nove vijesti nalazit će se informacije o epidemiji na osnovu preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Izvor: Agencije