Od 2012. ruska vojska dobila 200 balističkih raketa

Rusija, Oružje
Američka diplomacija reagirala je na razmještaj S-400 i Pancira prije dvije sedmice u Srbiji (EPA)

Ruske oružane snage bogatije su od 2012. godine za više od 200 interkontinentalnih balističkih raketa – i kopnenih, i za podmornice, izjavio je ponedjeljak ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

On je naveo kako je Ministarstvo odbrane, a u skladu s dekretom ruskog predsjednika Vladimira Putina, 2012. godine donijelo plan aktivnosti do 2020. godine, prenose agencije.

“Kao rezultat, posljednjih šest godina oružane snage dobile su 109 interkontinentalnih balističkih raketa i 108 raketa za podmornice”, rekao je Šojgu u Donjem domu ruskog Parlamenta.

Pravo rasporeda

Prošle sedmice je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao kako Moskva zadržava pravo raspoređivanja raketa u bilo kojoj oblasti, kao odgovor na slične korake Washingtona.

On je citirao riječi ruskog predsjednika da će Moskva reagirati istom mjerom uoči krize u vezi s nuklearnim raketama srednjeg dometa – INF.

“Predsjednik je naglasio da u slučaju da SAD, nakon što je odustao od dogovora i time uklonio prepreke, počne koristiti rakete još uvijek zabranjene u bilo kojem dijelu svijeta, i Rusija će zadržati pravo da, gdje god se ti projektili SAD-a pojave, postavi svoje u istoj oblasti”, kazao je Lavrov.

Izvor: Agencije