Očekivanja njemačkih izvoznika porasla nakon ublažavanja mjera

Kriza izazvana korona virusom najveći je izazov za njemačke kompanije od Drugog svjetskog rata (EPA)

Očekivanja njemačkih poslovnih krugova poboljšana su u maju zahvaljujući postepenom ublažavanju mjera koje je vlada uvela kako bi suzbila širenje pandemije korona virusa.

Ekonomski institut IFO objavio je u ponedjeljak da je indeks očekivanja izvoza, nakon negativnih podataka iz aprila, u maju zabilježio rast, prenosi Anadolija.

Prema rezultatima ankete koju je proveo IFO, indeks očekivanja izvoza sa minus 50,2 poena iz aprila porastao je na minus 26,9 u maju.

Clemens Fuest, direktor IFO-a, izjavio je kako su rezultati ankete provedene na 2.300 kompanija pokazali da su, nakon katastrofalnog aprila, očekivanja među njemačkim firmama po pitanju izvoza u narednom periodu značajno uvećana.

“Uprkos ovom neviđenom naglom porastu, kompanije su još uvijek daleko od toga da su ispunjene optimizmom. Međutim, njemački izvoznici na horizontu vide djelić nade. Očekuje se pad izvoza u skoro svim sektorima. Ipak, to će biti manje od očekivanog pada”, rekao je Fuest.

Historijski ekonomski pad

Rezultati ankete pokazali su da su očekivanja njemačkih privrednika po pitanju izvoza najveća u automobilskoj industriji.

Eric Schweitzer, predsjednik Udruženja njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK), izjavio je sredinom maja da ne očekuju snažan ekonomski oporavak odmah nakon krize izazvane pandemijom korona virusa i bolesti COVID-19.

“Ove godine ćemo svjedočiti historijskom ekonomskom padu”, kazao je on novinarima u Berlinu tokom predstavljanja rezultata istraživanja DIHK-a, u kojem je učestvovalo oko 10.000 njemačkih preduzeća.

Istakao je da je kriza izazvana korona virusom najveći izazov za njemačke kompanije od Drugog svjetskog rata, dodajući da se mnoge firme suočavaju sa problemom likvidnosti.

Podsjetio je kako je svaka četvrta kompanija u toj zemlji direktno ovisna o izvozu.

Ekonomija Njemačke u prvom kvartalu ove godine uslijed pandemije korona virusa zabilježila je pad od 2,2 posto u odnosu na prethodni kvartal.

Izvor: Agencije