Objavljena nova prepiska u slučaju ‘Hotmail’

Andrej Plenković
Mediji javljaju da bi ova sedmica mogla biti prelomna za Vladu premijera Andreja Plenkovića (EPA)

Hrvatski portal Index nastavio je s objavom e-mail korespondencije u slučaju “Hotmail”, navodeći kako ono što su objavili potvrđuje kako je tzv. skupina Borg bila zadužena za “specijalne zadatke” premijera Andreja Plenkovića i bivše ministrice Martine Dalić, odnosno da su oni bili zaduženi za provedbu ideje kojom bi hrvatska država vratila u svoj posjed naftnu kompaniju INA, i to privatizacijom Hrvatske elektroprivrede.

Priča o kupovini INA-e prodajom dionica HEP-a bila je aktualna krajem 2016., a najavili su je i Plenković i Dalić, podsjeća Index.

Navode i kako je iz e-mailova do kojih su došli vidljivo da su brokeri uključeni u slučaj “Hotmail” računali i na angažman u projektu inicijalne javne ponude dionica HEP-a.

Portal tvrdi da je tzv. skupina Borg imala snažan utjecaj na premijera Plenkovića, navodeći kako se s njima redovno sastajao te su “pokroviteljski navodili kako kod njega moraju osvijestiti ideju o ‘lex Agrokoru'”.

Disciplinski postupak protiv advokata

Aferu “Hotmail” istražuje i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, a u nju su, osim vrha hrvatske politike, umiješani odvjetnici i brokeri koji su radili na pripremi “lex Agrokora” i zbog toga se “bogato naplatila savjetničkim ugovorima u Agrokoru”.

U međuvremenu je Hrvatska odvjetnička komora pokrenula disciplinski postupak protiv odvjetnika koji se u aferi “Hotmail” spominju kao suradnici na izradi “lex Agrokora”.

Postupci su pokrenuti zbog sumnje u sukob interesa, i to protiv Tina Doličkog, jer je zastupao američki fond Knighthead na Vjerovničkom vijeću, a radi i kao savjetnik u Agrokoru, te Borisa Šavorića i Tonija Smrčeka, jer su, dok su sudjelovali u pisanju zakona, istodobno radili za rusku VTB banku.

Šavorića se sumnjiči i za odavanje odvjetničke tajne jer je iz objavljenih e-mailova vidljivo da je neke informacije VTB banke prenosio skupini koja je pisala “lex Agrokor”.

Dokaže li se da su krivi, Hrvatska odvjetnička komora može im trajno ili privremeno oduzeti licencije.

Prijelomni dani za Vladu i Plenkovića

Hrvatski mediji javljaju kako bi ovaj tjedan mogao biti prijeloman za Vladu premijera Plenkovića i vladajuću Hrvatsku demokratsku zajednicu, čiji je on čelnik, nakon što je žestoko branio svoju poziciju i negirao umiješanost u aferu s e-mailovima u vezi s pisanjem “lex Agrokora”.

Proteklog tjedna zbog cijelog je slučaja odstupila potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

I Tanjug prenosi kako je činjenica da je Plenković očito znao za postojanje tzv. skupine Borg, koju je okupila Dalić radi izrade “lex Agrokora”, kojim je država preuzela upravljanje istoimenim koncernom.

Oporba od prvog dana afere poziva Plenkovića da podnese ostavku i omogući nove izbore.

Izvor: Al Jazeera i agencije