Objavljena namjera o prodaji NLB-a do kraja godine

Prodaja većinskog državnog udjela NLB-a obaveza je Slovenije nakon što joj je Evropska komisija odobrila dokapitalizaciju (Arhiva)

Nova Ljubljanska banka (NLB) i Slovenski državni holding (SDH), koji upravlja vlasničkim portfeljem države, objavili su danas namjeru o prodaji većinskog paketa dionica najveće slovenske banke do kraja ove godine, putem inicijalne javne ponude akcija (IPO), javljaju agencije.

Namjera za prvu javnu ponudu dionica NLB-a na Ljubljanskoj i Londonskoj berzi odnosi se na najmanje 50 posto plus jedna dionica banke, a najviše na 75 posto minus jedna dionica, prenosi slovenska agencija STA.

U toj banci očekuju kako bi prospekt za provođenje IPO-a mogao biti objavljen 26. oktobra na portalu Ljubljanske berze, što bi označilo i zvanični početak prodajnog postupka.

Malim dioničarima će biti ponuđeno da otkupe 10 posto akcija NLB-a, dok se za ostatak očekuje učešće institucionalnih ulagača.

Ukoliko sve bude išlo prema planu Vlade Slovenije, potencijalni kupci bi narudžbine za kupovinu dionica mogli predati u prvoj sedmici novembra, nakon čega bi se definirala prodajna cijena, a dionice podijelile kupcima, prenosi Hina.

Odobrenje Evropske komisije

Nakon toga, predviđa se, dionice NLB-a počele bi se kotirati na berzama u Ljubljani i Londonu.

Prodaja većinskog državnog udjela NLB-a obaveza je Slovenije nakon što joj je Evropska komisija odobrila dokapitalizaciju.

Evropska komisija je 2013. godine dozvolila da država svojim sredstvima dokapitalizira NLB, a da se to ne računa kao kršenje evropskih pravila o konkurenciji i ne tretira kao nedopuštena državna subvencija, ali samo pod uvjetom da se većinski državni paket banke proda, kako bi se ona mogla restrukturirati i postati dugoročno održiva.

Prethodna Vlada Mire Cerara obećala je Evropskoj komisiji djelimičnu privatizaciju NLB-a, s tim da se do kraja ove godine proda najmanje 50 posto dionica, a da država na kraju procesa ostane vlasnik 25 posto akcija.

Izvor: Agencije