Obama u utorak drži posljednji govor u UN-u

Obama će u utorak biti domaćin drugog dana samita o izbjeglicama (AP)

U jednom od posljednjih značajnih pojavljivanja na svjetskoj pozornici, u oproštajnom govoru u Generalnoj skupštini UN-a u utorak, američki predsjednik Barack Obama će pokušati da definira na koji način je njegovo vodstvo učinilo planetu sigurnijom i prosperitetnijom.

Obama će u utorak govoriti u UN-u, nakon toga će imati ručak sa generalnim sekretarom te organizacije Ban Ki-moonom, sastat će se sa direktorima velikih kompanija i bit će domaćin samita o izbjeglicama, prenosi AP.

SAD je pozvao sve zemlje da prime više izbjeglica i pomognu da se razriješi do sada nezabilježena izbjeglička kriza nastala zbog građanskog rata u Siriji.

Rat u Siriji i izbjeglička kriza

Svjetski lideri okupit će se naredne sedmice na Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku, a očekuje se da će da na ovogodišnjem zasjedanju glavne teme biti rat u Siriji i izbjeglička kriza.

Svjetski lideri žele da spriječe prelivanje sirijskog rata na druge zemlje, a prije svega egzodus ljudi u preopterećene susjedne zemlje i Evropu.

To će biti glavna tema dvodnevnog samita o izbjeglicama koji će u ponedeljak otvoriti generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon, prenosi Glas Amerike.

“Više zemalja mora da prihvati više ljudi, koji su protjerani iz svojih domova. Više zemalja mora da prepozna koje su koristi od migracija. A svi, svuda, moraju da ustanu protiv mržnje, koju trpe mnoge izbjeglice, migranti i manjinske zajednice”, poručio je generalni sekretar UN-a

Obama će u utorak biti domaćin drugog dana samita.

Izvor: Agencije