Oglasi

Obama: Putin pokušava potkopati jedinstvo EU-a

Predsjednik SAD-a kaže kako migrantska kriza vrši pritisak na politiku u Evropi i podstiče ultradesničarski nacionalizam, što koriste ljudi poput ruskog predsjednika.
Obama kaže da Putin vidi NATO, Evropsku uniju i transatlantsko jedinstvo kao prijetnjuArhiva

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava potkopati jedinstvo Evrope, koju vidi kao prijetnju.

Rekao je da evropska migrantska kriza predstavlja problem za Sjedinjene Američke Države.

"Ali još važnije je, više strateški, opterećenje koje migrantska kriza izaziva u evropskoj politici, odnosno način na koji napreduje nacionalizam krajnje desnice. A to je stepen do kojeg se podstiče raspad evropskog jedinstva, što u nekim slučajevima eksploatiraju neki poput gospodina Putina", rekao je predsjednik SAD-a, prenosi AFP.

Putin vidi NATO, Evropsku uniju i transatlantsko jedinstvo kao prijetnju, naveo je Obama.

'Mislim da griješi'

"Mislim da griješi. Ukazao sam mu na to da je, naprotiv, jaka, ujedinjena Evropa, koja sarađuje sa snažnom otvorenom Rusijom, dobar recept, ali Putin još nije sasvim ubijeđen u to", kazao je američki predsjednik na kraju turneje po Bliskom istoku i Evropi.

Tokom posjete zemljama EU-a pozvao je evropske lidere da "pokažu više jedinstva u suočavanju s ekonomskom krizom, prijetnjom od islamskog terorizma i ogromnim prilivom migranata s Bliskog istoka i iz drugih područja".

Također, pozvao je Veliku Britanju da ne glasa za izlazak iz EU-a na referendumu u junu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.