Obama potpisao direktive o kontroli oružja

Zakon je odmah po izglasavanju potpisao guverner New Yorka Andrew Coumo (Reuters)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama je u srijedu potpisao 23 direktive kojim bi se smanjilo nasilje uzrokovano vatrenim oružjem i pozvao je Kongres da usvoji prijedlog za zabranu jurišnog oružja, rekavši da SAD “više ne može” odgađati uvođenje kontrola za oružje.

Obama je zatražio i od Kongresa da uvede konkretnije mjere, kao što je univerzalna provjera za kupce vatrenog oružja, te da se uvede zabrana za prodaju okvira sa velikim kapacitetom metaka, kao i zabrana za prodaju pancirnih metaka. Ti zahtjevi su posljedica prošlomjesečnog krvoprolića u osnovnoj školi u Newtownu, u kojem je ubijeno 20 djece i šest odraslih osoba.

“Kongres mora da djeluje. Kongres mora ubrzo da djeluje”, kazao je Obama, obećavši da će iskoristiti pune kapacitete svog ureda da se usvoje novi prijedlozi za kontrolu oružja.

Parlament američke savezne države New York u utorak je usvojio jedan od najstrožih zakona o kontroli naoružanja u Sjedinjenim Američkim Državama, što je prva zakonodavna akcija poduzeta nakon masakra u osnovnoj školi u susjednom Connecticutu.

Zakon su prihvatili i Donji dom parlamenta, u kojem većinu imaju demokrati, i Gornji dom u kojem su većina republikanci. Zakon je odmah po izglasavanju potpisao guverner Andrew Coumo.

Zakonom se proširuje zabrana za posjedovanje jurišnog oružja, limitira kapacitet spremnika municije i uvode nove mjere za držanje oružja podalje od psihički oboljelih. Svo oružje u privatnom vlasništvu u državi morat će se ponovo registrirati.


Obama predstavio nova pravila o oružju

Guverner Coumo, demokrat, najavio je usvajanje novog zakona odmah nakon pokolja u Newtownu, kada je napadač Adam Lanza ubio 20 djece, šest učiteljica i svoju majku.

„Vjerujem da je ovo najbolji zakon u cijeloj državi. Veći dio je čisti zdrav razum. Nažalost, zdrav razum je mnoge izbjegavao dug niz godina“, rekao je Coumo, naglasivši da je dosadašnji zakon o kontroli naoružanja imao toliko rupa da je bio neprovediv.

Izvor: Al Jazeera i agencije