Oglasi

Obama o Trumpovom odgovoru na krizu: Mnogi ne znaju šta rade

Bivši predsjednik SAD-a kaže da je pandemija strgnula zavjesu nad idejom da mnogi koji su na javnim dužnostima znaju šta rade.
Donald TrumpBarack Obama nije imenovao Donalda Trumpa ili nekog drugog američkog zvaničnikaEPA - Arhiva

Bivši američki predsjednik Barack Obama kritizirao je način na koji njegov nasljednik u Bijeloj kući Donald Trump upravlja korona krizom u zemlji.

"Više nego išta drugo, ova pandemija je u potpunosti i konačno strgnula zavjesu nad idejom da mnogi koji su na javnim dužnostima znaju što rade", rekao je on u rijetkoj javnoj kritici aktualne administracije, prenosi Hina. 

Neki od njih ni ne prave se da znaju, istaknuo je.

Obraćajući se virtualno mladima s Povijesno crnih koledža i sveučilišta (HBCU) na njihovoj promociji, nije imenovao Trumpa ili nekog drugog američkog dužnosnika.

'Odrasli razmišljaju kao djeca'

Poručio je mladima da čine ono što smatraju  ispravnim, a ne "ono što je ugodno, što se smatra prikladnim, što je lako, tako razmišljaju mala djeca".

"Nažalost, puno onih koji se nazivaju odraslima imaju krasne titule i važne poslove, i dalje misle na taj način, i zbog toga su stvari tako upropaštene", dodao je Obama, što se smatra aluzijom na dužnosnike Trumpove administracije, koje se suzdržava kritizirati.

Ali, prošli tjedan procurila je njegova izjava s privatne telekonferencije, na kojoj je rekao da je način na koji Trump vodi pandemiju "krajnje kaotična katastrofa".

Više od 1.200 ljudi umrlo je u SAD-u od bolesti COVID-19 u posljednja 24 sata.

Ukupni broj umrlih sada je 89.000, što je više nego igdje drugdje u svijetu.

Afroamerikanci imaju i disproporcionalno visoki broj umrlih i hospitaliziranih u ukupnom broju u SAD-u.

Obama je, obraćajući se diplomcima, kazao da bolesti poput ove pokazuju temeljne nejednakosti i dodatni teren s kojima su afroameričke zajednice morale da se nose u prošlosti.

'Ovo nije normalno vrijeme'

"Vidimo to u nesrazmjernom utjecaju COVID-19 na naše zajednice", rekao je Obama.

Dodao je da ovo nije "normalno vrijeme", prenosi Tanjug, pozivajući se na Guardian.

"Od vas se traži da nađete svoj put u svijetu usred razrajuće pandemije i užasne recesije", ukazao je Obama.

U govoru se osvrnuo i na rasizam u SAD-u i slučaj 25-godišnjeg Afroamerikanca koji je ubijen na trčanju u veljači u Georgiji.

"Budimo iskreni, bolest poput ove samo stavlja pod svjetla reflektora temeljne nejednakosti i ekstra teret, s kojim se crnačka zajednica kroz povijest u ovoj zemlji morala nositi", rekao je Obama.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.