Obama će prvi put posjetiti džamiju u SAD-u

Obama je posjećivao džamije van SAD-a tokom svojih posjeta inostranstvu (AP)

Američki lider Barack Obama prvi put će kao predsjednik posjetiti jednu američku džamiju naredne sedmice u znak odbrane vjerskih sloboda, saopćila je Bijela kuća nakon porasta retorike uperene protiv muslimana u SAD-u.

Obama će u srijedu posjetiti džamiju u Baltimoreu gdje će biti održan okrugli sto sa muslimanskom zajednicom, prenosi Reuters.

Američki predsjednik će tokom posjete džamiji potvrditi značaj privrženosti suštinskim vrijednostima SAD-a i založiti se za zaštitu tradicije vjerskih sloboda, navodi se u saopćenju Bijele kuće.

Obama je posjećivao džamije van SAD-a tokom svojih posjeta inostranstvu, podsjeća Reuters.

Trumpova izjava o muslimanima

Obama je pozvao Amerikance da se usprotive antimuslimanskoj retorici milijardera Donalda Trumpa, mogućeg kandidata republikanaca za predsjedničke izbore 2016, koji je predložio da se muslimanima zabrani ulazak u SAD, što je izazvalo osude širom svijeta, 

Ranije ovog mjeseca izjavio je da ne žali zbog izjava o muslimanima, iako su one upotrijebljene u videosnimku grupe Al-Shabab iz Somalije za regrutaciju novih članova.

Islamofobija i položaj muslimanske zajednice u SAD-u bile su tema debate demokratskih kandidata za američkog predsjednika.

Izvor: Agencije