NYT: Trump ne može zaustaviti iranski nuklearni program

Iran nikada neće održati bilateralne razgovore sa SAD-om, ali ako Washington ukine sve sankcije nametnute Teheranu, poručio je Rouhani (AP)

John Mearsheimer, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Chicagu, smatra da strategija “maksimalnog pritiska” koju provodi Bijela kuća ima kontraproduktivan učinak na najopasnije načine, jer Teheranu daje snažan poticaj da postane nuklearna sila, dok SAD, u isto vrijeme, to sve teže može spriječiti.

Zvanična iranska novinska agencija saopćila je u ponedjeljak da je zemlja prekršila ograničenja za obogaćeni uranij, nametnuta međunarodnim nuklearnim sporazumom iz 2015. godine.

U članku objavljenom u The New York Timesu, Mearsheimer ističe kako nema dokaza koji upućuju na to da bi se Iran mogao povinovati američkim zahtjevima.

Povijesni zapisi pokazuju da velike sile mogu nametati snažne kazne svojim protivnicima, kroz blokade, sankcije, opsade i kampanje bombardiranja, ali se rijetko dešava da te kazne rezultiraju predajom država koje su se našle na meti.

Nacionalizam je moćno oružje

Američke sankcije su uzrokovale smrt više od 100.000 iračkih civila tokom ‘90-ih, ali je bivši irački predsjednik Saddam Hussein ostao nepokolebljiv.

Nacionalizam je moćno oružje, koje pogođeni narod ujedinjuje, umjesto da ga podstakne da se pobuni i od svojih vladara zatraži da se povinuju neprijatelju.

Također, države nerado popuštaju pod prisilom, jer bi to moglo potaknuti jače sile da pooštre svoje zahtjeve, navodi list.

Ako “maksimalni pritisak” djeluje jednom, predsjednik Donald Trump i drugi američki jastrebovi bi mogli zaključiti da to mogu ponovo učiniti, no Teheran ne vidi interes u tome da pokaže kako može biti zastrašen.

Zapravo, Iran je već pokazao da neće sjediti skrštenih ruku dok narod ove države umire i dok se uništava njeno društvo.

Mearsheimer smatra kako će Iranci vjerovatno pokrenuti još tajnih napada na naftne tankere i postrojenja u Zaljevu i da će angažirati opunomoćenike za napad na američke jedinice i postrojenja.

Također, može se očekivati da će pokrenuti sofisticirane cyber napade na SAD-e i njegove saveznike.

S druge strane, Trump će vjerovatno odgovoriti vršenjem dodatnog pritiska, s ciljem da “ponovo uspostavi odvraćanje” s Iranom i prisili ga da se povinuje.

Međutim, ove mjere će imati suprotan učinak, jer su obje strane sada zaglavljene u klasičnoj spirali eskalacije.

Iran će udvostručiti ulog, što znači da će se angažirati na izgradnji vlastitog nuklearnog arsenala.

SAD i Trump ‘stjerani u ćošak’

Autor smatra kako su Iranci imali dobar razlog da nabave nuklearno oružje još mnogo prije sadašnje krize, a postoje i snažni dokazi da su to činili početkom 2000-ih.

Pitanje Irana kao nuklearne sile danas je mnogo urgentnije, budući da se ta država sada suočava s egzistencijalnom prijetnjom koja dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država.

NYT dodaje da je Trumpova politika stjerala SAD u ćošak, ne ostavljajući nikakav jasan diplomatski izlaz na vidiku.

Iz očiglednih razloga iranski čelnici ne vjeruju Trumpu i svjesni su da bi se on na kraju mogao povući iz bilo kakvog postignutog dogovora.

Ako Trump i pokuša smanjiti napetosti ublažavanjem sankcija, na čemu Teheran insistira prije nego i pristane na razgovore, američki predsjednik će se kod kuće naći na udaru jastrebova, koji čine važan dio njegove političke baze, a jednako će ga kritizirati i Izrael, Saudijska Arabija i zemlje Zaljeva.

Izvor: Agencije