NUNS: Vlast Srbije podstiče atmosferu netrpeljivosti

Predstava "Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo" premijerno je prikazna 24. septembra u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu (Anadolija)

Nezavisno udruženje novinara Srbije saopćilo je da su napadi na autora Zlatka Pakovića i glumce predstave o Srebrenici počeli u medijima bliskim vlasti u Srbiji, a potom su se preselili i na društvene mreže.

U NUNS smatraju da su izljevi mržnje posljedica atmosfere nasilja i netrpeljivosti koju u društvu u Srbiji najviše kreira i podstiče vlast, ali i rezultat činjenice da se Srbija nikada nije suočila sa jezivim zločinima koji su tokom devedesetih počinjeni u njeno ime.

U saopštenju NUNS podseća da su slobode mišljenja i izražavanja, kao i umjetničke slobode, garantovane Ustavom i da predstavljaju jednu od najznačajnijih demokratskih tekovina, koje odvajaju moderna od totalitarnih društava.

Pozorišna predstava “Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo” izvedena je 24. septembra u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.  

‘Sudbinski zadatak predstave’

Autor i reditelj predstave Zlatko Paković rekao je novinarima da predstava ima sudbinski zadatak u ovom društvu i istakao da je genocid počinjen u Srebrenici najveći zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Nakon premijere predstave Pakovića su mediji pod utjecajem vlasti u Srbiji optužili da je režirao “antisrpski pamflet”, a prozivani su i targetirani i glumci koji su učestvovali u komadu.

Svi zajedno su optuženi da su “lobisti u službi hrvatskih, albanskih i bošnjačkih interesa”, a zatraženo je i da autori predstave krivično odgovoraju.

Uslijedile su brojne uvrede i prijetnje korisnika društvenih mreža, pa su Paković i glumci Boris Milivojević, Vahid Džanković, Andreja Karčagin, Ivan Jevtović i Katarina Jovanović  nazivani “prodanim dušama”, “izrodima” i “izdajnicima”, uz poruke da ih treba  “strogo kazniti” i “protjerati”.

Zbog sumnje da su izvršena krivična djela, NUNS će o napadima obavijestiti nadležne organe i od njih zahtjevati da ispitaju sve okolnosti slučaja, saopćeno je iz NUNS-a, prenijela je agencija Beta.

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji također je u utorak saopćio da su glumci i autor predstave “Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo” izloženi brutalnim prijetnjama, zbog čega su kao producent predstave zatražili od nadležnih organa da reaguju i pozvali kritičku javnost, pozorišne i druge institucije kulture da osude ovakve reakcije na pokušaj da se progovori o zločinu, prenije je agencija Anadolija.

Kako su saopštili, prijetnje su počele nakon premijere predstave, 24. septembra u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

“Cilj tih surovih i vulgarnih pretnji usmeren je na sprečavanje daljih izvođenja predstave u Srbiji. Želi se ućutkati kritički deo društva koji govori o najtraumatičnijim procesima i događajima iz novije istorije regiona, pre svega o istorijsko-političkoj odgovornosti srpskih intelektualnih elita za rat i zločine nad bošnjačkim stanovništvom, uključujući i genocid, u Bosni i Hercegovini”, navedeno je u saopštenju.

Tužba zbog gaženja zastave

Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) saopćio je u međuvremenu da je u srijedu podio krivičnu prijavu zbog skrnavljenja državne zastave Srbije u predstavi “Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo”.

“Gaženje državne zastave je krivično delo, a činjenica da je to urađeno u pozorišnoj predstavi, počinioce ne oslobađa odgovornosti. Nećemo dozvoliti da se naši preci i milioni Srba koji su pod srpskom trobojkom dali živote da bi mi danas živeli u slobodi izvrgnu ruglu, a naš slobodarski narod proglasi zločinačkim”, naveo je u saopštenju predsednik POKS-a Žika Gojković.

“U predstavi se Srbija optužuje za genocid u Srebrenici, a reditelj je Zlatko Paković koji se uoči predstave pojavio u krvavoj svešteničkoj mantiji, čime je osim države i naroda izložena ruglu i Srpska pravoslavna crkva”, dodaje se u saopštenju, prenosi Beta.

Izvor: Agencije